crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 819872

Zbornik radova

Autori: Franc, Renata; Perasović, Benjamin; Mustapić, Marko
Naslov: Odnos mladih Zagrepčana prema imigrantima
( The Attitude of Youth in Zagreb towards Immigrants )
Izvornik: Identiteti - Kulture – Jezici. Europa u mijeni: progon i egzodus kao univerzalni problem. Sažetci radova / Barbarić, Dražen ; Penava, Mate (ur.). - Mostar (BiH) : Filozofski fakultet ; Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar ; Zaklada Konrad Adenauer, Predstavništvo za BiH , 2016. 11-12.
ISSN: 2303-7490
Skup: Međunarodna znanstvena konferencija "Identiteti - Kulture - Jezici Europa u mijeni: progon i egzodus kao univerzalni problem."
Mjesto i datum: Mostar, Bosna i Hercegovina, 03.06.2016.
Ključne riječi: mladi ; imigranti ; Zagreb ; Hrvatska ; Europa
( youth ; immigrants ; Zagreb ; Croatia ; Europe )
Sažetak:
Hrvatska je zajedno s ostalim europskim zemljama proteklih godina izložena posve novim globalnim migracijskim pritiscima. Stoga se hrvatsko društvo pored postojećih problema suočilo i s novim socijalnim i političkim izazovima. Istraživanja provedena na općoj populaciji u Hrvatskoj ukazuju na postojanost negativnog raspoloženja prema imigrantima (EVS, 1999 ; Baloban, 2005 ; Franc i sur., 2010 ; Čačić- Kumpes i sur., 2012). Franc i suradnici (2010) ističu da se tumačenje postojećeg raspoloženja građana prema imigrantima prije svega treba shvatiti kao sinergiju percepcija ekonomske, kulturne i sigurnosne prijetnje. Ovaj se rad temelji na podatcima prikupljenim u okviru znanstveno-istraživačkog projekta MYPLACE (Memory, Youth, Political Legacy And Civic Engagement) koji se od 2011. do 2015. provodio u 14 europskih zemalja. Jedan od ključnih ciljeva projekta bila je i analiza sklonosti mladih ekstremnim političkim stavovima poput ksenofobije i šovinizma. Pritom su Mieriņa i Koroļeva (2015) utvrdile izraženije anti- imigrantsko raspoloženje među mladima u postsocijalističkim zemljama. Stoga se u radu bavimo stavovima i mišljenjima mladih u Zagrebu o imigrantima. Podaci su prikupljeni usmenom terenskom anketom na reprezentativnim uzorcima mladih (16-25 godina) dviju gradskih četvrti Podsljeme (N = 610) i Peščenica (N = 607) u razdoblju od rujna do prosinca 2012. te individualnim polu-strukturiranim intervjuima na uzorku dragovoljaca sudionika ankete (N = 61) u razdoblju od siječnja do travnja 2013. Opći je cilj ovog rada utvrditi percepciju imigranata, a pored toga i u kakvom su odnosu ključna socio- demografska obilježja mladih u Zagrebu s postojećom percepcijom te ih komparirati s ključnim pokazateljima o percepciji imigranata u uzorcima mladih u ostalim zemljama sudionicama MYPLACE projekta.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Psihologija
Upisao u CROSBI: Marko Mustapić (Marko.Mustapic@pilar.hr), 6. Lip. 2016. u 14:10 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4