crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 820120

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Lebedina Manzoni, Marija
Naslov: Važnost vršnjačkog utjecaja i privrženosti među djecom i mladima u kontekstu razvoja pozitivnih odnosa
( The influence of peers and the importance of attachment among children and youngsters in the context of developing positive relationships )
Knjiga: Odnosi u školi : prilozi za pedagogiju odnosa
Urednik/ci: Bilić, Vesna ; Bašić, Slavica
Izdavač: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Grad: Zagreb
Godina: 2016
Raspon stranica:: 70-96
Ukupni broj stranica u knjizi:: 345
ISBN: 978-953-8115-04-2
Ključne riječi: razvoj odnosa, vršnjački utjecaj, privrženost, socijalizacija, adolescencija
( develop relationships, peer influence, attachment, socialisation, early adolescence )
Sažetak:
Utjecaj drugih ljudi tijekom života čovjeka kontinuiran je proces koji sudjeluje u socijalizaciji pojedinca u svim razdobljima života. Rana adolescencija razdoblje je u kojem je utjecaj vršnjaka najjači, budući je mlada osoba podijeljena između ovisnosti o roditeljima i traženja veće samostalnosti, traganja za vlastitim ja i izgrađivanjem samopoštovanja. Želja da se bude prihvaćen u grupi i razvije pozitivne odnose često znači konformiranje, čak i kad to uključuje odustajanje od vlastitih želja i stavova. Ponašanje djece i mladih u grupi vršnjaka potrebno je sagledati kao proces koji objedinjuje njihove osobine, stavove, vrijednosti i uvjerenja koje nose iz svojih primarnih izvora socijalizacije (obitelj, škola, susjedstvo), činiocima koji doprinose odabiru društva vršnjaka, te neposredno ponašanje vršnjaka u kontekstu određene situacije (Lebedina Manzoni, Lotar i Ricijaš, 2008). Obzirom da je navedeno razdoblje temelj za formiranje svih kasnijih odnosa u našem životu cilj ovog rada je sagledati razvoj odnosa među vršnjacima kroz njihovu podložnosti utjecaju vršnjaka i percepciju privrženosti prijateljima. Pri tom treba imati na umu kako je vršnjački utjecaj definiran kao pritisak grupe na pojedinca kroz pozitivno potkrepljenje onima koji se konformiraju grupnim normama i/ili sankcije onima koji se opiru konformiranju (Berndt i Ladd, 1989). Drugi mehanizam koji ima veliki utjecaj na razvoj odnosa je privrženost kako prijateljima tako i roditeljima. On postulira da odnos privrženosti formiran u djetinjstvu, ima svoj slijed u prijateljskim odnosima i djeluje kroz čitav život određujući naše emocionalne veze s važnim osobama pa tako i vršnjacima. Posebno se razmatra privrženosti vršnjacima u kontekstu razvoja zdrave ličnosti s potencijalima za razvoj pozitivnih odnosa.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: Marija Lebedina Manzoni (marija.lebedina.manzoni@erf.hr), 7. Lip. 2016. u 18:50 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4