crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 821007

Zbornik radova

Autori: Banjad Pečur, Ivana; Milovanović, Bojan
Naslov: Zaštita od požara na energetski obnovljenim zgradama
( Fire protection of the energy refurbished buildings )
Izvornik: 11. dani ovlaštenih inženjera građevinarstva - zbornik radovaZagreb : Hrvatska komora inženjera građevinarstva , 2016. 29-30.
Skup: 11. dani ovlaštenih inženjera građevinarstva
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 9.-11.6.2016.
Ključne riječi: požar ; sigurnost ; energetska obnova ; održive zgrade
( fire ; safety ; energy refurbishment ; sustainable buildings )
Sažetak:
Održive i energetski učinkovite zgrade predstavljaju uzbudljive nove trendove koji predvode inovacije i razvoj u području građevinskih proizvoda i sustava. Osim toga, kako bi se ispunile preuzete obveze, Republika Hrvatska je uskladila svoje nacionalno zakonodavstvo i energetsku politiku s politikom EU. Energetski učinkovite obnove zgrada dobivaju snažan zamah u Hrvatskoj, slično onome koji se događa u drugim zemljama EU. U okviru energetske obnove zgrada, koriste se mnogi zapaljivi građevinski proizvodi kao samostalni ili unutar sustava u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti, sprječavanja ulaska vlage, infiltracije zraka ili pak da omoguće estetski doživljaj prostora. Kroz posljednjih nekoliko godina dokumentirani su požari na vanjskoj ovojnici zgrada koje su izgrađene od gorivih materijala. Utvrđeno je također da je potrebno bolje razumijevanje specifičnih scenarija koji dovode do prijenosa požara po fasadama, kao i poboljšavanje postojećih metoda ispitivanja te potencijalnih olakotnih strategija. Neposredni rezultati gore navedenih inicijativa su toplinski poboljšane vanjske ovojnice zgrada, koje zbog korištenih materijala predstavljaju značajan porast požarnog opterećenja na zgradi, pa se postavljaju pitanja o sigurnosti od požara u takvim zgradama. Dakle, sigurnost od požara postaje neizbježan segment energetske učinkovitosti zgrada pri čemu drugi temeljni zahtjev za građevinu „Sigurnost u slučaju požara“ i šesti temeljni zahtjev za građevinu „Gospodarenje energijom i očuvanje topline“ postaju snažno isprepleteni. Nažalost ono što se često zaboravlja je da ako se gradi istinski održiva zgrada, to ne bi trebalo značiti ugrožavanje sigurnosti korisnika u slučaju požara. Primjeri požara u različitim vrstama zgrada diljem svijeta su dokaz da postoji nužna potreba da se počne razmišljati o sigurnosti od požara kao sastavnom dijelu održive gradnje. Održive zgrade ne mogu se postići bez holističkog pristupa, što podrazumijeva da su, među ostalim, održive zgrade istovremeno energetski učinkovite i sigurne u slučaju požara. Može se reći da su zgrade održive samo ako se ponašaju bolje u smislu potrošnje energije, ako su otporne na različita djelovanja i ukoliko su sigurne za različite korisnike i načine korištenja, dok su istovremeno građene na način da se smanji potreba za zamjenom dijelova zgrade tijekom njezinog vijeka uporabe.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Građevinarstvo
Puni text rada: 821007.Zatita_od_poara_na_energetski_obnovljenim_zgradama.pdf (tekst priložen 13. Lip. 2016. u 09:44 sati)
Upisao u CROSBI: Bojan Milovanović (bmilovanovic@grad.hr), 13. Lip. 2016. u 09:44 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4