crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 821823

Ostalo

Autori: Črešnar, Antonio
Naslov: Utvrđivanje utjecaja ventiliranog sloja zraka na higrotermalno ponašanje vanjske ovojnice zgrade korištenjem numeričkih simulacija
( Assessing the influence of cavity ventilation on the hygrothermal behaviour of building envelope using numerical simulations )
Izvornik: Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Vrsta: Rektorova nagrada
Godina: 2016
Ključne riječi: numerički model; higrotermalno ponašanje vanjske ovojnice zgrade; ventilirani predgotovljeni zidni sandwich panel; WUFI®; relativna vlažnost
( numerical model; hygrothermal behaviour od building envelope; ventilated prefabricated wall sandwich panel; WUFI®; relative humidity )
Sažetak:
Provedene su numeričke simulacije higrotermalnog ponašanja predgotovljenih zidnih sandwich panela. Modelirane su tri vrste panela koje se međusobno razliku u sloju zraka. U jednom modelu panela je sloj zraka definiran kao neventilirani, u drugom kao ventilirani s 5 izmjena volumena zraka u satu, a u trećem kao ventilirani sloj zraka s 20 izmjena volumena zraka u satu. Sva tri panela modelirana su u trima različitim klimama u vremenskom razdoblju od dvije godine kako bi se dobio uvid u ponašanje panela i u učinkovitost ventilacije u različitim klimatskim uvjetima. Dakle, ukupno je promatrano 9 različitih slučajeva proračuna. Tijekom analize rezultata proračuna promatrane su promjena ukupne količine vode u panelima, promjena relativne vlažnosti i temperature u sloju toplinske izolacije te promjena koeficijenta prolaska topline. Rezultati istraživanja prikazani u ovom radu pokazuju da ventilirani sloj zraka u presjeku građevnog dijela zgrade doprinosi smanjenju sadržaja vlage u materijalima u odnosu na neventilirani panel. Također, ventilirani sloj zraka ima različiti utjecaj na smanjenje sadržaja vlage u materijalima ovisno o klimatskim uvjetima u kojima se predmetni građevni dio zgrade nalazi.
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Građevinarstvo
Upisao u CROSBI: Marina Bagarić (mbagaric@grad.hr), 16. Lip. 2016. u 11:26 sati
Napomene:
Mentor: prof.dr.sc. Ivana Banjad Pečur Neposredni voditelj: Marina AlagušićVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4