crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 821960

Zbornik radova

Autori: Bajšanski, Igor; Žauhar, Valnea; Močibob, Maja
Naslov: Sigurnost u točnost odgovora kod silogističkog zaključivanja: provjera modela samo-konzistentnosti
( Sigurnost u točnost odgovora kod silogističkog zaključivanja: provjera modela samo-konzistentnosti )
Izvornik: XXII naučni skup: Empirijska istraživanja u psihologiji / Lazarević, Ljiljana i sur. (ur.). - Beograd : Filozofski fakultet, Univerzitet u beogradu , 2016. 57-58.
Skup: XXII Empirijska istraživanja u psihologiji
Mjesto i datum: Beograd, Srbija, 18. – 20. ožujka.
Ključne riječi: model samo-konzistentnosti; silogističko zaključivanje; konsenzualnost; procjene sigurnosti; metakognicija
( self-consistency model; syllogistic reasoning; consensuality; confidence judgments; metacognition )
Sažetak:
Prema modelu samo-konzistentnosti sigurnost u točnost odgovora proizlazi iz samo-konzistentnosti, odnosno, globalnog slaganja između različitih informacija koje postaju dostupne prilikom odgovaranja. Pri tome, sigurnost u točnost odgovora korelirat će s konsenzualnošću odgovora, odnosno, frekvencijom odabira toga odgovora. Pozitivna korelacija između sigurnosti i točnosti očekuje se samo kod zadataka kod kojih je konsenzualan odgovor točan. Iako se model u prvom redu odnosi na sigurnost kod dihotomnih zadataka općega znanja, primjenjiv je i u drugim domenama. U ovome radu ispitali smo pretpostavke modela samo-konzistentnosti kod zadataka silogističkog zaključivanja. U istraživanju je sudjelovalo 54 studenata psihologije, koji su rješavali 64 silogistička problema. Korišten je zadatak produkcije, kod kojega se izvodi zaključak koji slijedi iz para premisa. Nakon svakoga zadatka ispitanici su procjenjivali sigurnost u točnost odgovora. Ispitane su razlike u sigurnosti s obzirom na vrstu zadataka (konsenzualno točni, konsenzualno netočni i nekonsenzualni) i na točnost odgovora. Dobiven je značajan glavni efekt vrste zadatka (F(2, 88) = 15.55, p < .01) i značajna interakcija vrste zadatka i točnosti odgovora (F(2, 88) = 27.98, p < .01). U skladu s pretpostavkama modela, kod konsenzualno točnih zadataka viša je sigurnost kod točnih nego kod netočnih odgovora, dok je kod konsenzualno netočnih zadataka viša sigurnost kod netočnih nego kod točnih odgovora. Kod nekonsenzualnih zadataka nema razlika u sigurnosti između točnih i netočnih odgovora. U analizi po zadacima, izračunate su korelacije između točnosti, procjena sigurnosti i konsenzualnosti (postotka ispitanika koji produciraju najčešći odgovor). Dobivena je pozitivna korelacija između konsenzualnosti zadataka i prosječne sigurnosti (r = .45, p < .01). S druge strane, korelacija između prosječne točnosti i prosječne sigurnost nije bila značajna (r = .13). Međutim, dobivena je pozitivna korelacija između točnosti i sigurnosti (r = .71, p < .01) kod zadataka kod kojih je konsenzualan odgovor točan i negativna korelacija između točnosti i sigurnosti (r = -.53, p < .01) kod zadataka kod kojih je konsenzualan odgovor netočan. Dobiveni rezultati snažno podupiru pretpostavke modela samo-konzistentnosti i ukazuju na njegovu primjenjivost na analizu procjena sigurnosti kod različitih zadataka i u različitim domenama.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: HRZZ-IP-2013-11-4139
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Valnea Žauhar (vzauhar@ffri.hr), 17. Lip. 2016. u 11:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4