crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 822870

Zbornik radova

Autori: Sesar, Kristina; Dodaj, Arta; Šimić, Nataša; Buza, Đurđica
Naslov: Izloženost stresnim životnim događajima kod počinitelja i žrtava partnerskog nasilja
( Stressful life events in perpetrators and victims of intimate partner violence )
Izvornik: XX Dani psihologije u Zadru Sažetci priopćenja / Penezic, Zvjezdan i sur. (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju , 2016. 174-174 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, RH, 19-21.05.2016.
Ključne riječi: nasilje u partnerskim vezama ; stresni životni događaji ; počinitelji partnerskog nasilja ; žrtve partnerskog nasilja
( intimate partner violence ; stressful life events ; perpetrators of partner violence ; victims of partner violence )
Sažetak:
Brojna istraživanja na uzorcima muškaraca i žena pokazuju da stres povećava rizik za počinjenje nasilja i viktimizaciju u partnerskim vezama (Neff, Holamon, i Schluter, 1995 ; Jasinski, Asdigian i Kantor , 1997 ; Smith Slep, Foran, Heyman, and Snarr , 2010). Polazeći od navedenog cilj ovog istraživanja je bio ispitati izloženost kroničnim stresnim događajima počinitelja i žrtava partnerskog nasilja. Prema evidenciji Centara za socijalni rad, ukupno 100 žena izloženih partnerskom nasilju i 47 muškaraca počinitelja nasilja je sudjelovalo u ovom istraživanju. Njihovi rezultati su uspoređeni s rezultatima 100 muškaraca i 100 žena, koji u Centrima za socijalni rad nisu registrirani kao počinitelji i/ili žrtve partnerskog nasilja. U ispitivanju je primijenjena Revidirana skala za procjenu partnerskog nasilja (The Revised Conflict Tactics Scales (CTS2): Partner-to-Partner) autora Strausa i sur. (1996 ; 2003) i Skala stresnih životnih događaja (Vračić, 1994). Obrada rezultata je uključivala primjenu t- testova za nezavisne uzorke na skupinama koje se nisu značajno razlikovale u dobi. Dobiveni rezultati nisu pokazali statistički značajne razlike u izloženosti kroničnim stresnim događajima počinitelja nasilja i skupine za usporedbu. Kada je riječ o izloženima nasilju, dobiveni rezultati pokazuju njihovu značajno veću izloženost stresnim životnim događajima u odnosu na izloženost skupine sudionika koji nisu izloženi partnerskom nasilju. Usporedbe rezultata počinitelja i izloženih nasilju nisu pokazale značajne razlike u izloženosti stresnim životnim događajima. Dobivene interkorelacije su pokazale značajne i pozitivne povezanosti između izloženosti psihološkom, tjelesnom i spolnom zlostavljanju sa izloženošću kroničnim stresnim događajima. U zaključku se može kazati da su kronični stresni događaji, kojima se pridaje relativno malo pažnje u istraživanjima nasilja u partnerskim vezama, povezani s viktimizacijom u partnerskim vezama.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Nataša Šimić (nasimic@unizd.hr), 21. Lip. 2016. u 16:30 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4