crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 823679

Zbornik radova

Autori: Martinac Dorčić, Tamara; Smojver-Ažić, Sanja; Vlah, Nataša
Naslov: Analiza roditeljskih zabrinutosti i problema u ponašanju djece jasličke dobi
( Analysis of parents' concerns and behavioural problems in toddlers )
Izvornik: Knjiga sažetaka: 4. Hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu / Carović, Ines (ur.). - Čakovec : HURID i MURID , 2015. (ISBN: 978-953-175-576-4).
Skup: 4. Hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu: Rana intervencija u djetinjstvu: sveobuhvatnost, pravednost i kvaliteta sustava podrške
Mjesto i datum: Čakovec, Hrvatska, 1.-3.10. 2015.
Ključne riječi: problemi u ponašanju djece; roditeljska zabrinutost; roditeljska kompetencija
( child behavioural problems; parents' concerns; parental competence )
Sažetak:
Cilj istraživanja je utvrditi učestalost problema u ponašanju djece, razinu i prirodu roditeljskih zabrinutosti i doživljaj roditeljske kompetencije. U istraživanju je sudjelovalo 277 roditelja djece u dobi od jedne do tri godine. Prosječna dob majki je 34 godine, a očeva 36 godina. Roditelji su većinom zaposleni i u braku. Većina djece pohađa dječji vrtić. Roditelji su ispunili: Ljestvicu procjene ponašanja djeteta (Achenbach i Rescorla, 2000), Roditeljske procjene dječjeg razvojnog statusa (Glascoe, 1998) te Upitnik procjene roditeljske kompetencije (Keresteš i sur., 2009). Prema roditeljskim procjenama, djeca imaju niske razine internaliziranih i eksternaliziranih problema, pri čemu 1, 9 − 3, 4% djece ima povišene vrijednosti na pojedinim subskalama, uz iznimku problema sa spavanjem gdje 8, 9% djece ima povišen rezultat. Većina roditelja nije zabrinuta nijednim aspektom razvoja i ponašanja djece. Roditelji koji iskazuju zabrinutost brinu najviše zbog ponašanja djece (18%), problema u govoru (10%) i načina na koji se dijete slaže s drugima (10%). Roditelji koji su zabrinuti barem jednim aspektom djetetova razvoja procjenjuju veću zastupljenost problema u ponašanju na svim subskalama internaliziranih i eksternaliziranih problema. Roditelji koji iskazuju zabrinutost barem jednim aspektom djetetova razvoja i ponašanja imaju niži osjećaj roditeljske kompetencije. Istraživanje potvrđuje potrebu razmatranja roditeljskih zabrinutosti i doživljaja roditeljskih kompetencija kao čimbenika razvoja djece.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Tamara Martinac-Dorčić (tamaram@ffri.hr), 27. Lip. 2016. u 14:15 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4