crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 824538

Zbornik radova

Autori: Modić Stanke, Koraljka
Naslov: Kakve veze ima kako smo postali obitelj? Stavovi okoline prema posvojenoj djeci i njihovim roditeljima
( What does it matter how we became a family? Attitudes towards the adopted kids and their parents )
Izvornik: XX. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2016. 100-100 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19-21.05.2016.
Ključne riječi: posvojenje; stavovi; posvojena djeca; adoptivni roditelji; eksternalizirani i internalizirani problemi
( adoption; attitudes; adoptees; adoptive parents; internalizing and externalizing problems )
Sažetak:
Iako istraživanja sugeriraju da kod posvojene djece postoji veći rizik od pojave različitih bihevioralnih, psiholoških i akademskih problema, pokazalo se da je većina posvojenika dobro prilagođena. Postotak posvojene djece među korisnicima psihološke/psihijatrijske pomoći u pravilu je veći od očekivanog, no stručnjaci upozoravaju da to nije rezultat isključivo većeg intenziteta/frekvencije problema posvojenika nego i veće osjetljivosti članova obitelji i okoline da reagiraju i potraže pomoć čak i kad su problemi relativno mali. Takve reakcije okoline mogu biti odraz postojećih stavova u društvu pa je cilj ovog istraživanja bio ispitati implicitne stavove prema pojedinim članovima adoptivnih obitelji. Pretpostavljalo se da će okolina posvojenu djecu, posebno onu s indikacijom eksternaliziranih problema, procjenjivati negativnije od biološke djece, tj. da će njihov profil u većoj mjeri ukazivati na mogućnost postojanja bihevioralnih, psiholoških i akademskih problema. S druge strane, budući se posvojenje u pravilu smatra altruističnim, pretpostavljalo se da će okolina adoptivne roditelje procjenjivati pozitivnije od roditelja biološke djece. Studentice predškolskog odgoja (N=58) i psihologije (N=52) dobile su zadatak pročitati dvije vinjete - o Marku (8.5 g.) s indikacijom eksternaliziranih problema i Davidu (7.5 g.) s indikacijom internaliziranih problema – te na skalama semantičkog diferencijala procijeniti njih i njihove roditelje. Sudionice su po slučaju pridijeljene ili a) skupini koja je dobila informaciju da je Marko posvojeno, a David biološko dijete ili b) skupini koja je dobila obrnute informacije. Multivarijatnom analizom varijance pokazalo se da postojanje razlika u procjeni biološke i posvojene djece te njihovih roditelja ovisi o kontekstu tj. o opisu ponašanja samog djeteta. Posvojeno dijete s eksternaliziranim ponašanjem sudionice su procjenjivale tužnijim, emocionalno nestabilnijim, nižeg školskog uspjeha, niže motivacije za učenjem te više nezainteresiranog za sudjelovanje u nastavi u odnosu na biološko dijete. Nije bilo razlika u procjenama posvojenog i biološkog djeteta s internaliziranim ponašanjem. Iako su gotovo svi sudionici posvojitelje procijenili velikodušnima, općenito pozitivnije procjene dobivene su samo u slučaju djeteta s internaliziranim ponašanjem pri čemu su roditelje posvojenog djeteta sudionice procjenjivale pouzdanijima, velikodušnijima, aktivnijima, jačima, sposobnijima i ponosnijima od roditelja biološkog djeteta.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Socijalne djelatnosti
URL Internet adrese: http://www.unizd.hr/Portals/29/2016/XX%20Dani%20psihologije%20u%20Zadru%20-%20Summaries-sazetci.pdf
Upisao u CROSBI: Koraljka Modić Stanke (kmstanke@ffzg.hr), 30. Lip. 2016. u 16:48 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4