Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 827594

Zbornik radova

Autori: Bošnjaković, Josip
Naslov: Psihička zrelost ili minimalna sposobnost za sklapanje ženidbe
( Mental maturity or the minimum capacity to enter into marriage )
Izvornik: Zaručništvo i priprava za ženidbu / Šalković, Joisp (ur.). - Zagreb : Glas Koncila , 2015. 213-240 (ISBN: 978-953-241-470-7).
Skup: Zaručništvo i priprava za ženidbu ; VII Međunarodni znanstveni simpozija crkvenih pravnih u Subotici
Mjesto i datum: Subotica, Srbija, 11-12.10.2013.
Ključne riječi: psihička; spolna i društvena zrelost; DSM V; ženidba; brak; nezrelost-poremećaj; identitet; samo-usmjerenje; empatija; intimnost
( psychological; sexual and social maturity; DSM V; marriage; marriage; immaturity-disorder; identity; self-orientation; empathy; intimacy )
Sažetak:
Uzimajući u obzir kompleksnost ljudskog bića, u radu se navodi koje je sve dimenzije čovjeka potrebno uzeti u obzir kada se govori o psihičkoj zrelosti osobe ili minimalnoj sposobnosti za sklapanje ženidbe. Psihičko stanje osobe je odraz cjelokupnog stanja u kojem osoba živi, uključujući pri tome genetsku baštinu i, također, društveni utjecaj. Koristeći ponajviše literaturu iz područja psihologije, te poneku iz kanonskog prava koja se odnosi na zadanu temu, u radu se promišlja o tome što je to psihička zrelost s obzirom na sklapanje ženidbe. Ukoliko je osoba tijekom djetinjstava i adolescencije rasla prema psihičkoj zrelosti, time je je i sam čin ženidbe jedan slijed koji oplemenjuje osobu. Bitno je naglasiti da i samo sklapanje ženidbe, ukoliko je slobodno i odgovorno od strane obiju osoba, može pridonijeti njihovoj psihičkoj zrelosti. No, uzimajući u obzir da osobe nisu uvijek psihički zrele, u radu se nastojalo obrazložiti što je to psihička (ne)zrelost, koji su razlozi iste, kako se očituje, koje su posljedice te stupnjevito psihičke (ne)zrelosti, odnosno mentalnog poremećaja. Budući da je u svibnju 2013. godine izišao iz tiska novi DSM V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders V), u radu se donose neke novosti tog manuala glede mentalnih poremećaja osobnosti, a koje su povezane sa psihičkom (ne)zrelošću. Na koncu rada donesena su i promišljanja koja ostaju za daljnju analizu.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Josip Bošnjaković (josip.bosnjakovic@djkbf.hr), 16. Srp. 2016. u 14:42 sati