crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 827603

Zbornik radova

Autori: Črpić, Gordan; Bošnjaković, Josip
Naslov: Oskvrnuće svetoga kao strategija razarana zajednice ; Silovanje u ratu kao racionalan projekt razaranja zajednice
( Desecration of the sacred as a strategy destroyed communities ; Rape in war as a rational project of destruction community )
Izvornik: Vukovar '91. - Genocid i memoricidna baština Europske unije / Živić, Dražen: Špoljar Vržina, Sanja ; Cvikić, Sandra ; Žebec Šilj, Ivana (ur.). - Zagreb - Vukovar : Institut društvenih znanosti Ivo Pilar ; Ogranak Matice Hrvatske Vukovar , 2014. 57-74 (ISBN: 978-953-7964-10-8).
Skup: Vukovar '91. - Genocid i memoricidna baština Europske unije
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 14-15.11.2013.
Ključne riječi: žena; sveto; rat; silovanje; integrirati
( woman; holy; war; rape; integrate )
Sažetak:
Osobe i zajednice okupljaju se oko različitih ideja, vjerovanja, te na temelju tih istih grade osobni i društveni identitet. U hrvatskom narodu povlašteno, sveto, mjesto zauzimaju jezik, država, Crkva, žena. Ova četiri konstituirajuća elementa su tijekom zadnjih desetljeća na različite načine bili dovedeni u pitanje, preoblikovani, napadnuti, urušavani, obescijenjeni. U našem članku, imajući u vidu ono najvrjednije od ova četiri elementa, a to je žena, budući je živa osoba, ukazali smo na to zbog čega je žena sveta u hrvatskom narodu ; što je žena tijekom rata proživjela, na poseban način obrađujući temu seksualnog nasilja, silovanja ; koje su specifičnosti silovanja u ratu, a koje moguće posljedice ; na koji način reintegrirati dostojanstvo žene povrijeđene tijekom seksualnog nasilja. Cilj nam je zaustaviti se, vratiti se tamo gdje su se te žive osobe u svom životu zaustavile, gdje hode, kako bi zajedno s njima, pronašli načine solidarnosti s njihovim osobnim patnjama, koje su ujedno poteškoće i same zajednice.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Psihologija
Upisao u CROSBI: Josip Bošnjaković (josip.bosnjakovic@djkbf.hr), 16. Srp. 2016. u 16:08 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4