crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 827674

Zbornik radova

Autori: Tucak Junaković, Ivana; Nekić, Marina
Naslov: Percepcija uspješnog starenja u starijih osoba u Hrvatskoj: što je važno za dobro starenje?
( Perception of successful aging in Croatian older adults: what is important for aging well? )
Izvornik: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja - pogled u budućnost: Sažeci priopćenja / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2015. 124 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja - pogled u budućnost
Mjesto i datum: Solaris Šibenik, Hrvatska, 04.-07.11.2015.
Ključne riječi: percepcija uspješnog starenja; laičke koncepcije; zdravlje
( perception of successful aging; lay conceptions; health )
Sažetak:
Uspješno starenje je višedimenzionalni konstrukt pomalo kontroverznog naziva kojeg nije lako operacionalizirati. Različiti teorijski pristupi nude različite kriterije ili definicije uspješnog starenja iz kojih proizlaze različiti pokušaji operacionalizacije ovoga konstrukta. Većina ovih pokušaja usmjeravala se na jednu od dimenzija uspješnog starenja (tjelesnu, funkcionalnu, psihološku ili socijalnu dimenziju zdravlja). U ovom istraživanju polazi se od subjektivnih ili laičkih koncepcija uspješnog starenja, odnosno od toga kako same starije osobe shvaćaju uspješno starenje. Naime, ranija istraživanja pokazala su da same starije osobe vide uspješno starenje kao višedimenzionalno i složenije nego što ga vide mnogi istraživači. S ciljem ispitivanja percepcije uspješnog starenja u starijih osoba u Hrvatskoj provodi se istraživanje, o čijim se preliminarnim nalazima na prigodnom uzorku od 169 osoba starijih od 60 godina, izvješćuje u ovome radu. U istraživanju je korišten hrvatski prijevod (Ambrosi-Randić i Plavšić, 2008) Skale percepcije starijih osoba o uspješnom starenju (Phelan i sur., 2004). Skala sadrži 20 tvrdnji koje se odnose na 20, u ranijoj literaturi, najčešće navođenih obilježja ili čimbenika uspješnog starenja, a zadatak sudionika je da za svako navedeno obilježje procijene koliko je ono važno za uspješno starenje. Rezultati ovoga istraživanja pokazali su da je od 20 ispitanih obilježja njih 12 preko 70% ispitanih starijih osoba procijenilo važnima za uspješno starenje. Ovih 12 obilježja odnosi se na nekoliko širih dimenzija zdravlja, tjelesno, funkcionalno, psihološko i socijalno. Najveći postotak sudionika je važnim za uspješno starenje procijenio dobro zdravlje, sposobnost pojedinca da se brine o sebi i da se osjeća dobro sa samim sobom. Najmanje važnima za uspješno starenje pokazali su se dugovječnost, radni angažman nakon umirovljenja te učenje novih stvari i u starijoj dobi, odnosno najmanji postotak sudionika je ova tri čimbenika procijenio važnima za uspješno starenje. Nadalje, provjereno je postoje li razlike u procjeni važnosti ispitanih obilježja uspješnog starenja s obzirom na neka sociodemografska obilježja sudionika istraživanja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Tucak Junaković (itucakju@unizd.hr), 17. Srp. 2016. u 14:31 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4