crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 827677

Zbornik radova

Autori: Tucak Junaković, Ivana; Nekić, Marina; Macuka, Ivana
Naslov: Neki prediktori uspješnog starenja: koliko je za uspješno starenje važno voditi smislen život, ne žaliti za propuštenim prilikama i ostaviti značajan trag za sobom?
( Some predictors of successful aging: how important for successful aging are meaningful living, not regretting for missed opportunities, and to leave important legacy )
Izvornik: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja - pogled u budućnost: Sažetci priopćenja / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2015. 125 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja - pogled u budućnost
Mjesto i datum: Solaris Šibenik, Hrvatska, 04.-07. 11. 2015.
Ključne riječi: uspješno starenje; generativnost; smisao života; subjektivna dob; žaljenja
( successful aging; generativity; meaning of life; subjective age; regrets )
Sažetak:
Istraživanja uspješnog starenja važna su zbog potrebe revidiranja tradicionalnog koncepta starenja koji na starenje gleda primarno kao na slabljenje i opadanje u različitim aspektima funkcioniranja. S druge pak strane, koncept tzv. uspješnog , zdravog ili optimalnog starenja stavlja naglasak na očuvanje ili daljnje razvijanje potencijala i sposobnosti i u starijoj dobi. Istraživanja različitih determinanti uspješnog starenja imaju i svoju primijenjenu vrijednost, otkrivajući one čimbenike koji najviše pridonose dugovječnosti i kvaliteti života u kasnijim godinama. Ranija istraživanja konzistentno potvrđuju doprinos zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti, optimizma, definiranih životnih ciljeva, općeg zadovoljstva i sreće uspješnom starenju, dok je doprinos nekih drugih čimbenika uspješnom starenju u manjoj mjeri bio predmet istraživačkog interesa. Stoga je jedan od ciljeva ovoga istraživanja bio ispitati doprinos uspješnom starenju upravo nekih od tih čimbenika, točnije, subjektivnog doživljaja starosti, životnih žaljenja, doživljaja smisla života i generativnosti ili brige za dobrobit mlađih generacija. Istraživanje polazi od subjektivne ili laičke koncepcije uspješnog starenja, odnosno od toga kako same starije osobe shvaćaju uspješno starenje. Provedeno je na prigodnom uzorku od 169 osoba starijih od 60 godina različitih sociodemografskih karakteristika, uglavnom iz Zadarske županije. U istraživanju je korištena Skala samoprocjene uspješnog starenja, nastala adaptacijom Skale percepcije starijih osoba o uspješnom starenju (Phelan i sur., 2004). U svrhu ispitivanja generativnosti korištena je adaptirana verzija Loyola skale generativnosti (McAdams i de St. Aubin, 1992), dok su ostali ispitani konstrukti zahvaćeni s po jednim pitanjem. Rezultati su pokazali da sudionici ovoga istraživanja, u prosjeku gledano, prema vlastitim samoprocjenama relativno uspješno stare. Samoprocjene uspješnog starenja bile su značajno pozitivno povezane s doživljajem životne svrhe i smisla i s generativnošću, a značajno negativno sa većom subjektivnom dobi i s većim intenzitetom žaljenja zbog propuštenih prilika u životu, ali ne i sa žaljenjem zbog onoga što je učinjeno. Među ispitanim korelatima najboljim prediktorima samoprocjene uspješnog starenja pokazali su se subjektivni doživljaj dobi i generativnost.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Tucak Junaković (itucakju@unizd.hr), 17. Srp. 2016. u 14:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4