crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 827680

Zbornik radova

Autori: Nekić, Marina; Tucak Junaković, Ivana
Naslov: Je li seksualno zadovoljstvo važno za uspješno starenje?
( Is sexual satisfaction important for successful aging? )
Izvornik: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja - pogled u budućnost: Sažetci priopćenja / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2015. 126 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja - pogled u budućnost
Mjesto i datum: Solaris Šibenik, Hrvatska, 04.-07.11.2015.
Ključne riječi: uspješno starenje; seksualnost; seksualno zadovoljstvo; zdravlje; zadovoljstvo životom
( successful aging; sexuality; sexual satisfaction; health; life satisfaction )
Sažetak:
Iako se seksualnost starijih često negira, ipak valja kazati da i u zrelim godinamaseksualnost predstavlja važnu komponentu zadovoljstva životom i uspješnog starenja. Strana istraživanja ukazuju da je oko 60% starijih od 60 godina seksualno aktivno i da izvješćuju o iznadprosječnim procjenama seksualnog zadovoljstva. Nadalje, rezultati istraživanja također potvrđuju da je seksualno zadovoljstvo, bez obzira na razinu seksualne aktivnosti, značajno povezano s procjenom kvalitete života. Stoga neki autori zaključuju da održavanje visoke razine seksualnog zadovoljstva u starijoj dobi značajno pozitivno doprinosi uspješnom starenju. S obzirom da na hrvatskoj istraživačkoj sceni nedostaje studija o seksualnosti osoba starije životne dobi, ovim preliminarnim istraživanjem se htjelo utvrditi u kojoj mjeri je za uspješno starenje, osim procjene zadovoljstva životom i zdravstvenog stanja, važno i seksualno zadovoljstvo. Na uzorku od 169 sudionika primijenjena je Skala zadovoljstva intimnim odnosima (Ćubela Adorić i Jurević, 2006), te Skala samoprocjene uspješnog starenja koja je nastala adaptacijom Skale percepcije starijih osoba o uspješnom starenju (Phelan i sur., 20094), dok su ostali konstrukti zahvaćeni s po jednim pitanjem. Od ukupnog broja sudionika njih 57% je odgovorilo na tvrdnje koje se odnose na Skalu zadovoljstva intimnim odnosima, što bi upućivalo na pretpostavku da su ovi pojedinci još uvijek seksualno aktivni. Krećući od te pretpostavke, utvrdili smo da su "seksualno aktivni" kronološki mlađi i da se osjećaju mlađima nego što realno jesu u odnosu na "seksualno neaktivne". Nadalje, "seksualno aktivni" također procjenjuju zdravstveno stanje boljim te ocjenjuju da relativno uspješnije stare od sudionika koji su "seksualno neaktivni". Isto tako, utvrđeno je da starije osobe koje smatraju da su njihovi seksualni odnosi zadovoljavajući i da uživaju u intimnim trenucima s partnerom/icom procjenjuju vlastito zdravstveno stanje boljim, zadovoljniji su životom u cjelini, te smatraju da uspješnije stare. Osim toga, utvrđeno je da je seksualno zadovoljstvo značajan pozitivan prediktor uspješnog starenja, međutim taj odnos je posredovan zdravstvenim stanjem i zadovoljstvom životom.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Tucak Junaković (itucakju@unizd.hr), 17. Srp. 2016. u 15:25 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4