crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 827684

Zbornik radova

Autori: Tucak Junaković, Ivana; Nekić, Marina; Ambrosi-Randić, Neala
Naslov: Psihosocijalni aspekti dobrobiti u kontekstu uspješnog starenja
( Psychosocial aspects of well-being in the context of successful aging )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru: Sažetci priopćenja / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2016. 131 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19.-21.05.2016.
Ključne riječi: uspješno starenje; tjelesno zdravlje; zadovoljstvo; uključenost; smisao života
( successful aging; physical health; satisfaction; involvement; meaning of life )
Sažetak:
Kako se očekivana dužina života povećava, kao i udio starijih osoba u ukupnoj populaciji, tako se postupno mijenja i tradicionalno viđenje starosti isključivo kao razdoblja tjelesnog, kognitivnog i socijalnog opadanja. Sve se više naglašava optimizacija mogućnosti za očuvanje ili unaprjeđenje tjelesne, psihološke i socijalne dobrobiti i kvalitete života i u starijoj dobi. U vezi s tim javio se i koncept uspješnog starenja koji se obično definira na temelju biomedicinskih (npr. odsustvo bolesti i funkcionalnih ograničenja) i psihosocijalnih (npr. zadovoljstvo životom, psihološki resursi, dobro socijalno funkcioniranje) kriterija te subjektivnih odrednica koje se odnose na to kako same starije osobe vide uspješno starenje. Rastući broj istraživanja u svijetu ukazuje na važnost različitih varijabli dobrobiti, kao što su zdravlje, zadovoljstvo životom, samopoštovanje, samoefikasnost, integritet, pozitivne emocije, optimizam, osjećaj svrhe i dr. za uspješno starenje, dok su istraživanja u Hrvatskoj još uvijek malobrojna. Cilj je ovoga istraživanja bio ispitati odnos između nekih aspekata dobrobiti (tjelesno zdravlje, mentalno zdravlje, zadovoljstvo životom, doživljaj smisla života, materijalna sigurnost i zadovoljstvo, aktivna uključenost u život zajednice, žaljenja zbog propuštenih prilika, žaljenja zbog učinjenoga i optimizam) i samoprocjene uspješnog starenja. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku od 306 osoba u dobi od 60 do 89 godina, iz različitih dijelova Hrvatske. Uspješno starenje ispitano je Skalom samoprocjene uspješnog starenja, nastalom na osnovi popisa od 20 obilježja uspješnog starenja Phelan i sur. (2004). Optimizam je ispitan revidiranom verzijom Life Orientation Testa (Carver, 2013), a ostali relevantni konstrukti s po jednim pitanjem koje se odnosi na svaki od ostalih ispitanih aspekata dobrobiti. Sukladno očekivanjima, rezultati su pokazali da je samoprocjena uspješnog starenja značajno pozitivno povezana sa samoprocjenom tjelesnog i mentalnog zdravlja, zadovoljstvom životom, procjenom financijske sigurnosti i zadovoljstva, uključenošću u život zajednice, doživljajem smisla života i optimizmom, dok je značajno negativno povezana sa životnim žaljenjima. Najboljim prediktorima samoprocjene uspješnog starenja pokazali su se tjelesno zdravlje, uključenost u zajednicu, zadovoljstvo životom i doživljaj smisla života. Dakle, rezultati ovoga istraživanja također ukazuju na važnost koju tjelesni i psihosocijalni aspekti dobrobiti imaju za uspješno starenje.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Tucak Junaković (itucakju@unizd.hr), 17. Srp. 2016. u 16:51 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4