crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 827834

Disertacija

Autor: Pozojević, Ivana
Naslov: Utjecaj pasminskih obilježja i podrijetla hrvatskog športskog konja i toplokrvnjaka na rezultate u preponskom jahanju
( Influence of origins and breed characteristics Croatian warmblood and Croatian sport horse on results in jumping competitions )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Agronomski faluktet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 18.07.
Godina: 2016
Stranica: 22
Mentor: Ivanković, Ante
Ključne riječi: hrvatski športski konj; hrvatski toplokrvnjak; preponsko jahanje; rezultati natjecanja
( Croatian sport horse; Croatian warmblood; fence jumping;; fence jumping results )
Sažetak:
Hrvatski športski konj i hrvatski toplokrvnjak relativno su nove toplokrvne pasmine konja u Hrvatskoj. U njihovom uzgoju uvelike je još prisutan priljev drugih toplokrvnih pasmina te je njihov utjecaj na izgled i karakteristike ovih "konja u nastajanju" još uvijek snažan. Zastupljenost hrvatskog športskog koja i hrvatskog toplokrvnjaka u Hrvatskoj je podjednaka te broji oko 450 registriranih jedinki obiju pasmina. Istraživanje na temelju utjecaja pasminskih obilježja hrvatskog športskog konja i hrvatskog toplokrvnjaka na razinu uspješnosti na preponskim natjecanjima provedeno je analizom podataka s preponskih natjecanja prikupljenih u periodu od 2008. do 2014. godine. U analizu je uključeno ukupno 19.088 nastupa jahaćih parova. Utvrđeno je kako na preponskim utakmicama na visini prepona od 100 cm i 110 cm statistički značajnu prednost pokazuju grla hrvatskog športskog konja, dok u ostalim visinskim kategorijama, ciljane pasmine kao i kontrolna skupina (grla Holstein pasmine) ne pokazuju statistički značajne razlike u razini uspješnosti. Zanimljivo je kako su u obje istraživane pasmine ženska grla postizala statistički značajno bolje rezultate. Pasminsko podrijetlo analizirano je prema pasmini roditeljskih parova. Utvrđeno je kako je u genezi hrvatskog športskog konja glavnu ulogu imala Holstein pasmina, dok je u genezi hrvatskog toplokrvnjaka više različitih pasmina, ali i veliki udio (više od 20%) konja s nepotpunim podrijetlom.
Izvorni jezik: HRV
Upisao u CROSBI: Ante Ivanković (aivankovic@agr.hr), 18. Srp. 2016. u 12:57 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4