crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 829020

Zbornik radova

Autori: Pehar, Lana; Ružojčić, Mitja; Serhatlić, Alen
Naslov: Uzajamni međugrupni stavovi studenata psihologije Hrvatskih studija i Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Izvornik: Sažetci priopćenja / XIX. dani psihologije u Zadru / Slišković, Ana (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru , 2014. .
Skup: XIX. dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29-31.05.2014.
Ključne riječi: stav ; socijalni identitet ; studenti psihologije ; Filozofski fakultet u Zagrebu ; Hrvatski studiji
Sažetak:
Početkom 2012. godine u akademskim krugovima je odjeknula vijest kako je Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje donijelo odluku o zabrani upisa novih studenata na preddiplomski i diplomski studij psihologije na Hrvatskim studijima. Brojni su mediji pokazali interes za ovu odluku, pa su se tijekom ožujka 2012. godine u medijskim napisima pojavile vijesti da bi se smjer psihologije na Hrvatskim studijima mogao ukinuti ili integrirati sa psihologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, što je očekivano izazvalo burne reakcije i negodovanje studenata psihologije na Hrvatskim studijima. U kontekstu ovih događanja, cilj provedenog istraživanja bio je ispitati stavove studenata psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskih studija jednih prema drugima. Teorija socijalnog identiteta (Tajfel i Turner, 1986) poslužila je kao okvir kroz koji su formulirane hipoteze i objašnjeni dobiveni nalazi. Prikupljanje podataka provedeno je putem Interneta, pri čemu je korištena online forma skale konstruirane za potrebe istraživanja koja mjeri stavove prema studentima psihologije s Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija. Uzorak su činila N=292 sudionika, studenta psihologije, od čega N=164 s Filozofskog fakulteta i N=128 s Hrvatskih studija. Rezultati su pokazali kako studenti psihologije s Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija općenito imaju umjereno pozitivne stavove jedni prema drugima. Ipak, uspoređujući studente s obzirom na fakultet na kojem studiraju pokazalo se da su studenti psihologije Filozofskog fakulteta imali nešto manje pozitivan stav prema studentima s Hrvatskih studija. Što se samih komponenata stava tiče, studenti psihologije Filozofskog fakulteta imali su niži rezultat na kognitivnoj i bihevioralnoj komponenti dok su studenti Hrvatskih studija imali niži rezultat na afektivnoj komponenti stava. Dobiveni rezultati djelomično su potvrdili hipoteze - iako niti kod jedne skupine sudionika nisu pronađeni negativni stavovi prema vanjskoj grupi, studenti psihologije s Filozofskog fakulteta, kao većinska grupa, imali su manje pozitivne stavove prema studentima psihologije s Hrvatskih studija.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Mitja Ružojčić (mruzojci@ffzg.hr:mitja.r2@gmail.com), 1. Kol. 2016. u 15:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4