crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 829237

Zbornik radova

Autori: Požar, Sandra
Naslov: Stupanj popridjevljenosti participa i njegov odraz u leksikografiji: na građi Rječnika crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije i rječnika Drugoga beramskog brevijara
( Degree of participle adjectivization and its reflection in lexicography: on the corpora of the Dictionary of the Church Slavonic Language of Croatian Redaction and the dictionary of the Second Beram Breviary )
Izvornik: Međunarodni znanstveno-stručni skup „Crkvenoslavenska i hrvatska povijesna leksikografija“
Skup: Međunarodni znanstveno-stručni skup „Crkvenoslavenska i hrvatska povijesna leksikografija“
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 29. lipnja – 1. srpnja 2016.
Ključne riječi: hrvatski crkvenoslavenski jezik; popridjevljenje participa; pridjev; Rječnik crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije; Drugi beramski brevijar
( Croatian Church Slavonic language; adjectivization of participles; adjective; Dictionary of the Church Slavonic Language of Croatian Redaction; Second Beram Breviary )
Sažetak:
Participi su po svojoj naravi dvojna kategorija, a njihovo je popridjevljenje teorijski problem u tvorbi riječi, i to ponajprije zbog istovjetnih sintaktičkih služba pridjeva i participa, koje popridjevljenje upravo i omogućuju. Između pravih, glagolskih participa i potpuno popridjevljenih participa, tj. pridjeva, nalazi se niz miješanih oblika koji se ne mogu tumačiti jednoznačno. Istraživanja popridjevljenja pasivnih participa u germanskim i romanskim jezicima (P. Sleeman 2014) pokazala su da se od participa do pridjeva može uspostaviti ljestvica s ovim stupnjevima: događajnost, mogućnost događajnoga tumačenja (događajno obilježje), rezultativnost, stativnost. Slično bi se vjerojatno pokazalo za slavenske jezike – barem za crkvenoslavenske, koji participima obiluju. U istraživanju popridjevljenja participa u hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku (Sudec 2010) kao glavni kriteriji popridjevljenosti utvrđeni su mogućnost stupnjevanja i značenjska promjena, a potvrđeno je i postojanje spomenutih miješanih (dvojnih) oblika. Oni su predmet ovoga izlaganja, čiji je cilj istražiti na kojem su stupnju popridjevljenosti participi iz kartoteke Rječnika crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije i građe Drugoga beramskog brevijara iz baze podataka Znanstvenoga centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo, te proučiti kako se ova teorijski problematična pojava odražava na leksikografsku obradu, koja po svojoj naravi teži preciznosti i jednoznačnosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Sandra Požar (sandra.sudec@stin.hr), 4. Kol. 2016. u 16:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4