crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 829528

Zbornik radova

Autori: Sušanj, Zoran; Jakopec, Ana
Naslov: Doživljaj (ne)pravde na radnom mjestu u funkciji dobi
( Doživljaj (ne)pravde na radnom mjestu u funkciji dobi )
Izvornik: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa s međunarodnim sudjelovanjem "Psihologija starenja - pogled u budućnost“" / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Zagreb : Naklada Slap , 2015. .
Skup: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa s međunarodnim sudjelovanjem "Psihologija starenja - pogled u budućnost“"
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 04-07.11.2015.
Ključne riječi: organizacijska pravednost; stavovi i ponašanje u organizaciji; dob zaposlenih
( organizacijska pravednost; stavovi i ponašanje u organizaciji; dob zaposlenih )
Sažetak:
Obzirom na temu ovogodišnje konferencije, smatrali smo vrijednim provjeriti razlikuju li se individualne percepcije pravednosti u organizacijskom kontekstu s obzirom na dob zaposlenika. U tu svrhu analizirali smo podatke prikupljene u dva korelacijska istraživanja koja smo u posljednjih nekoliko godina proveli na velikim prigodnim uzorcima zaposlenih u organizacijama različitih djelatnosti, a kojima je zajednička svrha utvrđivanje odrednica i učinaka organizacijske pravednosti. Rezultati pokazuju da organizacijska pravednost u funkciji dobi postaje sve važnija, odnosno da su stariji zaposlenici osjetljiviji na nepravdu na radnom mjestu. Ovo se prvenstveno odnosi na doživljaj proceduralne pravednosti u organizaciji, a posebice na percepciju proceduralne i interakcijske pravednosti rukovoditelja, koja s dobi značajno opada. Zanimljivo je da razlike u doživljaju distributivne pravednosti s obzirom na dob zaposlenika nisu nađene. Pored ovih, provjerene su i dobne razlike u ostalim mjerenim varijablama koje se smatraju ishodima organizacijske pravednosti. Rezultati pokazuju da su stariji zaposlenici zaokupljeniji poslom, odaniji organizaciji te da iskazuju viši stupanj psihološke osnaženosti, odgovornog organizacijskog ponašanja, identifikacije s organizacijom i namjere za ostankom u organizaciji. Istovremeno, oni imaju niže povjerenje u rukovoditelja i manje su zadovoljni neposredno nadređenim, kao i mogućnostima napredovanja. Ovi nalazi samo potvrđuju da je u upravljanju ljudskim resursima važno uzimati u obzir dob zaposlenika. Rezultati doprinose razumijevanju očekivanja o pravednom tretmanu organizacije i rukovoditelja obzirom na dob zaposlenika te ukazuju na potrebu za pažljivijim rukovođenjem starijim zaposlenicima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ana Jakopec (ajakopec1@ffos.hr), 14. Kol. 2016. u 11:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4