Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem (CROSBI ID 405312)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Habuš, Matea Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem / Komes, Draženka (mentor); Bušić, Arijana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Habuš, Matea

Komes, Draženka

Bušić, Arijana

hrvatski

Potencijal različitih sustava nosača za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka (Taraxacum officinale L.) ionskim geliranjem

Zbog niske bioraspoloživosti polifenolnih spojeva nakon oralne konzumacije, kao i njihove nestabilnosti tijekom različitih uvjeta proizvodnje, tehnika inkapsulacije posljednih godina nametnula se kao učinkovita tehnika zaštite polifenolnih spoojeva. Cilj ovog rada bio je ispitati potencijal različitih sustava nosača na bazi alginata za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta lista maslačka primjenom ionskog geliranja, uz variranje koncentracije gelirajućeg medija (2% i 3% CaCl2). Kao nosač za imobilizaciju polifenola maslačka korišten je alginat i kombinacije istog s izolatima proteina sirutke (A-IPS) te kakaovim prahom (A-KP) i rogačem, kao novim, do sada ne korištenim materijalima za inkapsulaciju. Dobivenim hidrogel česticama ispitane su fizikalne i morfološke karakteristike, inkapsulacijska učinkovitost i kinetika otpuštanja polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Pojačanje alginatnog gela kakaovim prahom i rogačem pokazalo je velik potencijal primjene takvih prirodnih sirovina u svrhu inkapsulacije polifenola. Veća koncentracija gelirajućeg medija (3% CaCl2) rezultirala je smanjenjem veličine i mekšom teksturom čestica, dok je pravilniji, sferični oblik čestica postignut dodatkom 2% CaCl2. Najveću inkapsulacijsku učinkovitost hidroksicimetnih kiselina, kao dominantne skupine polifenola maslačka, imao je sustav A-IPS (95, 55-95, 81%), praćen sustavom A-KP (91, 65-95, 70%). Najbolji profil otpuštanja ukupnih polifenola iz čestica, kao i njihov najveći udjel, pokazao je sustav A-KP, gdje se 5, 94 mg EGK/g čestica otpuštalo do 130 minute (3% CaCl2) te 5, 23 mg EGK/g čestica do 140 minute (2% CaCl2).

alginat ; ionsko geliranje ; kakaov prah ; maslačak ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

The potential of different delivery systems for encapsulation of polyphenolic dandelion leaf (Taraxacum officinale L.) extract using ionic gelation

nije evidentirano

alginate ; cocoa powder ; dandelion ; ionic gelation ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

11.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija