Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 830689

Zbornik radova

Autori: Mavrinac, Suzana; Ćoso, Bojana; Brekalo, Marija
Naslov: Stavovi o demenciji zdravstvenog, nezdravstvenog osoblja i korisnika domova za starije i nemoćne osobe
( Attitudes toward dementia: a case of healthcare staff, non-healthcare staff and users of long-term care in retirement home )
Izvornik: 4th international scientific conference: All about people: society and science for integrated care of people, health sciences - proceeding book with peer review / Filej, Bojana (ur.). - Maribor : Alma Mater Europaea – ECM , 2016. 143-150 (ISBN: 978-961-6966-18-4).
Skup: 4th international scientific conference: All about people: society and science for integrated care of people
Mjesto i datum: Maribor, 11.-12.03.2016.
Ključne riječi: demencija; stavovi o demenciji; zdravstveno osoblje; nezdravstveno osoblje; dom za starije i nemoćne osobe
( dementia; attitudes toward dementia; healthcare staff; non-healthcare staff; retirement home )
Sažetak:
Teoretska pozadina: Demencija se definira kao poremećaj kognitivnih aktivnosti koji uvelike otežava svakodnevicu, oboljelima, ali i osobama koje ih okružuju. Incidencija demencije u velikom je porastu pa potreba za educiranim osobljem postaje nezanemariva. U Hrvatskoj se danas osobe oboljele od demencije smještaju u ustanove socijalne skrbi kao što su domovi za starije i nemoćne osobe. Pri tome stavovi o demenciji zaposlenika i korisnika domova do sada nisu ispitivani, iako je poznat utjecaj ugodnosti u kontaktu i znanja o demenciji na adek - vatnost skrbi dementnih osoba. Metodologija: Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine: zdravstveno i nezdravstveno osoblje koje je u svakodnevnom doticaju s dementnim osobama te korisnici koji povremeno susreću pacijente s odjela za dementne korisnike. Skala stavova u demenciji (DAS) korištena je kako bi ispitali stavove o demenciji na dva faktora, ugodnosti u kontaktu s dementnim osobama te znanje o demenciji. Rezultati: Medicinsko osoblje osjeća značajno veću ugodnost u radu s dementnim osobama te pokazuje veće znanje o demenciji u usporedbi s nemedicinskim osobljem. Također, obje skupine zaposlenika pokazuju veću ugodnost od ostalih korisnika u domu. Istodobno, stariji ispitanici osjećaju značajno manju ugodnost, dok osobe koje borave ili rade u domu kraće iskazuju veću ugodnost u kontaktu s dementnim osobama. Rasprava: Pretpostavka je kako bi primjerena edukacija svih djelatnika o postupanju i brizi o dementnim osobama povećala znanje o bolesti i ugodnost u radu te stoga pridonijela kvalitetnije odrađenom poslu. Također, ukazuje se potreba za edukacijom ostalih korisnika doma koji imaju značajno niže rezultate na ugodnosti i znanju u usporedbi s djelatnicima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Psihologija
Puni text rada: 830689.2016_Stavovi_o_demenciji_Maribor.pdf
URL Internet adrese: http://almamater.si/upload/userfiles/files/zborniki%20konf%202016/Konferenca_zbornik_ZV_WEB_1.pdf
Upisao u CROSBI: Bojana Coso (coso.bojana@gmail.com), 30. Kol. 2016. u 21:13 sati