Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu (CROSBI ID 406452)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lovrić, Anja-Matea
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu
Cilj ovog istraživanja bilo je provesti optimizaciju i validaciju metode za određivanje spojeva iz skupine alkohola (17), pirazina (4) i furana (3) u uzorcima bezglutenskog kruha pomoću mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS- SPME) i plinske kromatografije-masene spektrometrije (GC-MS). Optimizacija metode obuhvaćala je ispitivanje utjecaja temperature (40, 50 i 60 °C) i vremena ekstrakcije (30, 45 i 60 min) na količinu ekstrahiranih ciljanih spojeva. Validacija metode je provedena pri optimalnim uvjetima mikroekstrakcije, pri čemu su ključni parametri validacije bili selektivnost, linearnost, preciznost te granica detekcije i granica kvantifikacije. Temperatura 60 °C i vrijeme 60 min pokazali su se optimalnim uvjetima za provođenje mikroekstrakcije ciljanih spojeva. Rezultati provedenih validacijskih eksperimenata dokazali su da je metoda selektivna, linearna unutar radnog područja, precizna i osjetljiva pri određivanju svih ciljanih spojeva. Budući da su zadovoljeni svi postavljeni kriteriji prihvatljivosti, može se zaključiti da je optimizirana HS-SPME/GC-MS metoda prikladna za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu.
aromatski spojevi; bezglutenski kruh; HS-SPME/GC-MS; optimizacija; validacija
nije evidentirano
engleski
Optimization and validation of HS-SPME/GC-MS method for the determination of alcohols, pyrazines and furans in gluten-free bread
nije evidentirano
aroma compounds; gluten-free bread; HS-SPME/GC-MS; optimization; validation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
29.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb