Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu (CROSBI ID 406452)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lovrić, Anja-Matea Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Lovrić, Anja-Matea

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu

Cilj ovog istraživanja bilo je provesti optimizaciju i validaciju metode za određivanje spojeva iz skupine alkohola (17), pirazina (4) i furana (3) u uzorcima bezglutenskog kruha pomoću mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS- SPME) i plinske kromatografije-masene spektrometrije (GC-MS). Optimizacija metode obuhvaćala je ispitivanje utjecaja temperature (40, 50 i 60 °C) i vremena ekstrakcije (30, 45 i 60 min) na količinu ekstrahiranih ciljanih spojeva. Validacija metode je provedena pri optimalnim uvjetima mikroekstrakcije, pri čemu su ključni parametri validacije bili selektivnost, linearnost, preciznost te granica detekcije i granica kvantifikacije. Temperatura 60 °C i vrijeme 60 min pokazali su se optimalnim uvjetima za provođenje mikroekstrakcije ciljanih spojeva. Rezultati provedenih validacijskih eksperimenata dokazali su da je metoda selektivna, linearna unutar radnog područja, precizna i osjetljiva pri određivanju svih ciljanih spojeva. Budući da su zadovoljeni svi postavljeni kriteriji prihvatljivosti, može se zaključiti da je optimizirana HS-SPME/GC-MS metoda prikladna za određivanje alkohola, pirazina i furana u bezglutenskom kruhu.

aromatski spojevi; bezglutenski kruh; HS-SPME/GC-MS; optimizacija; validacija

nije evidentirano

engleski

Optimization and validation of HS-SPME/GC-MS method for the determination of alcohols, pyrazines and furans in gluten-free bread

nije evidentirano

aroma compounds; gluten-free bread; HS-SPME/GC-MS; optimization; validation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

29.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija