crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 836527

Knjiga

Autori: Markovina, Dragan
Naslov: Povijest poraženih
( History of defeated )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Jesenski i Turk
Grad: Zagreb
Godina: 2015
Stranica: 308
ISBN: 978-953-222-749-9
Ključne riječi: Talijani iz Dalmacije; Dalmatinski Srbi; modernizacija; antifašizam; jugoslavenstvo; Goran Babić; Branimir Štulić; Miloš Žanko; Stipe Šuvar; Vicko Krstulović.
( Dalmatian Italians; Dalmatian Serbs; modernism; antifascism; Yugoslavia; Stipe Šuvar; Miloš Žanko; Vicko Krstulović; Branimir Štulić. )
Sažetak:
Iako se u društvenom imaginariju već duže vrijeme, kad je riječ o historiografiji, barata tvrdnjom kako povijest pišu pobjednici, na primjeru hrvatskog društva mogli bismo otići i korak dalje. Ovdje, naime, pobjednici znatno više brišu nego što pišu povijest. Čitav koncept nacionalističke mitologije, koja se upražnjava u masovnim medijima i obrazovnom sustavu, kojom se želi opravdati aktualno stanje svijesti, počiva na ideološkim mitovima i poluistinama u kojima nema mjesta za one procese, pojedince i pokrete koji se s njima nisu slagali, aktivno su im se suprotstavili, da bi na kraju bili poraženi. Ova je knjiga pokušaj da se navedenim procesima, pojedincima i pokretima ponudi pravo glasa u ovdašnjoj historiografiji i publicistici. I to iz dva razloga. Prvo, bez uvida u motive i djelovanja nekoga tko je stajao s druge strane, pored toga što iznevjeravamo matičnu historiografsku struku, ne možemo razumjeti povijesne procese. Drugo, temeljna je humanistička potreba da se i tim ljudima ponudi pravo glasa i na taj način im se prizna pravo građanstva. Da nas isključivost nikamo nije dovela, to je valjda posve jasno. Tim više inzistiranje na državotvornoj mitologiji, koja se prema povijesnom nasljeđu i prema činjenicama odnosi s pozicija devetnaestostoljetnog nacionalnog romantizma, pored toga što djeluje potpuno anakrono, ukazuje na kompleks manje vrijednosti koje ovo društvo sustavno uzgaja tijekom proteklih četvrt stoljeća, bez naznaka da bi ga u skorije vrijeme moglo napustiti.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Upisao u CROSBI: Dragan Markovina (dmarkov@ffst.hr), 4. Lis. 2016. u 12:08 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4