crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 837733

Disertacija

Autor: Tot, Ivan
Naslov: Operativni leasing
( Operating leasing )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Pravni fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 07.10.
Godina: 2016
Stranica: 403
Mentor: Markovinović, Hrvoje
Ključne riječi: operativni leasing; posao operativnog leasinga; poslovni najam; računovodstvo najmova; investicijski rizik; raspodjela investicijskog rizika; ostatak vrijednosti; jamstvo za ostatak vrijednosti; vlasnički rizici; klauzule o prijenosu rizika unovčenja; klauzule o prekoračenju kilometraže; klauzule o prijelazu rizika slučajne propasti; tip ugovora; imenovani ugovor; ugovor sui generis; ugovor o leasingu; ugovor o operativnom leasingu; ugovor o najmu; najam s financiranjem
( operating leasing; operating leasing transaction; operating lease; lease accounting; investment risk; investment risk allocation; residual value; residual value guarantee; risks of ownership; terminal rent adjustment clauses; excess mileage clauses; hell or high water clauses; contractual type; nominate contract; sui generis contract; leasing contract; operating leasing contract; lease contract; finance lease )
Sažetak:
Doktorski rad bavi se poslom operativnog leasinga i ugovorom o leasingu kao jednim od ugovora kojim se posao operativnog leasinga pravnotehnički realizira. Cilj istraživanja je razgraničiti posao operativnog leasinga od posla financijskog leasinga, kao i od drugih poslova s kojima posao operativnog leasinga ima dodirnih točaka, posebno od posla najma. Osim obveznopravnih aspekata, analiziraju se i računovodstveni i poreznopravni aspekti. Poslom operativnog leasinga doktorski rad se bavi u usporednopravnom kontekstu. U primjeni usporednopravne metode odabrano je austrijsko i njemačko pravo. Primijenjene su i dogmatsko- normativna metoda te povijesnopravna metoda. Predmetom empirijskog dijela istraživanja su opći uvjeti poslovanja hrvatskih, austrijskih i njemačkih leasing društava te konkretni ugovori o operativnom leasingu koje su sklapala hrvatska leasing društva. Ispitivanjem postavljenih hipoteza istraživanja utvrdilo se da većina ugovora o operativnom leasingu iz hrvatske poslovne prakse ima karakteristična obilježja ugovora o financijskom leasingu s djelomičnom amortizacijom iz austrijske i njemačke poslovne prakse. Zaključilo se da je ugovor o leasingu u hrvatskom pravu poseban zakonom uređeni tip ugovora na koji se pojedine odredbe drugih zakonom uređenih tipova ugovora mogu samo ograničeno primijeniti analogijom. Drugačija raspodjela investicijskog rizika u poslu financijskog i poslu operativnog leasinga zahtijeva da se ugovoru o leasingu pristupi uvažavajući okolnost da je položaj primatelja leasinga u poslu financijskog leasinga znatno bliži položaju kupca, a u poslu operativnog leasinga položaju najmoprimca. Ugovor koji davatelj leasinga i primatelj leasinga sklope u okviru posla izravnog operativnog leasinga nije ugovor o leasingu, već je ugovor o najmu.
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: Ivan Tot (itot@efzg.hr), 10. Lis. 2016. u 13:40 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4