crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 838791

Zbornik radova

Autori: Merkaš, Marina; Keresteš, Gordana
Naslov: Povezanost ekonomskih teškoća obitelji sa zadovoljstvom roditelja obiteljskim životom i uključenosti adolescenata u obiteljske aktivnosti
( The relation between family economic hardship, parents' satisfaction with family life and adolescents' family involvement )
Izvornik:
Skup: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 4.-7.11.2015
Ključne riječi: ekonomske teškoće obitelji; zadovoljstvo obiteljskim životom; obiteljske aktivnosti; adolescencija
( family economic hardship; satisfaction with family life; family involvement; adolecence )
Sažetak:
U literaturi postoji nekoliko teorijskih modela kojima se opisuju mehanizmi putem kojih siromaštvo, nizak socioekonomski status i ekonomske teškoće obitelji djeluju na tjelesni, kognitivni i socioemocionalni razvoj djece i dobrobit roditelja. Međutim, teorijske hipoteze o mehanizmima putem kojih ekonomske teškoće obitelji ostvaruju svoj učinak na dobrobit djece i roditelja i dinamiku obiteljskog života nisu empirijski provjeravane u Hrvatskoj. Također, vrlo malo se zna o mogućim razlikama i/ili sličnostima u procesima djelovanja ekonomskih teškoća obitelji na dobrobit majki i očeva te ponašanje djevojčica i dječaka u obitelji. Stoga, cilj je ovog rada empirijski ispitati na koji način ekonomske teškoće obitelji djeluju na roditeljsko zadovoljstvo obiteljskim životom i uključenost djeteta u obiteljske aktivnosti te jesu li mehanizmi djelovanja ekonomskih teškoća isti za majke i očeve te dječake i djevojčice. Sudionici istraživanja bili su očevi (N=298, prosječna dob 43 godine) i majke (N=365, prosječna dob 40 godina) te njihova djeca (57% djevojčica, prosječna dob 12 godina). Podaci o uključenost djeteta u obiteljske aktivnosti dobiveni su od djece i roditelja primjenom Subskale obiteljske uključenosti iz Skale za procjenu ponašanja i emocija (Epstein, 2004). Podaci o ekonomskim teškoćama obitelji i zadovoljstvu obiteljskim životom prikupljeni su od roditelja korištenjem skala konstruiranih za potrebe istraživanja. Rezultati su pokazali kako je prisutnost ekonomskih teškoća u obitelji povezana s nižim majčinim i očevim zadovoljstvom obiteljskim životom. Pokazalo se da što su roditelji nezadovoljni obiteljskim životom to je dijete manje uključeno u obiteljske aktivnosti, ima lošije odnose s drugim članovima obitelji i ne osjeća se kao član obitelji. Rezultati istraživanja sugeriraju neposredne procese utjecaja ekonomskih teškoća na dinamiku obiteljskog života, odnosno ekonomske teškoće ugrožavaju obiteljsku dinamiku na način da smanjuju zadovoljstvo roditelja obiteljskim životom, što je potom negativno povezano s uključenosti adolescenta u obiteljski život. Uz to, procesi djelovanja ekonomskih teškoća na dinamiku obiteljskog života različiti su za majke i očeve te dječake i djevojčice. Ovi nalazi istraživanja pokazuju da ekonomske teškoće s kojima se obitelj suočava nepovoljno djeluju na dinamiku obiteljskog života, uključenost adolescenta u obiteljske aktivnosti i dobrobit roditelja na pragu srednje odrasle dobi. Nalazi istraživanja idu u prilog tezi o prelijevanju učinaka emocija i ponašanja iz jednog odnosa u obitelji na druge odnose u obitelji, kao i teorijskim modelima o učincima ekonomskih teškoća obitelji na dobrobit djece i roditelja iz literature.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marina Merkaš (marina.merkas@unicath.hr), 14. Lis. 2016. u 18:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4