crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 838840

Disertacija

Autor: Ražnjević, Nives
Naslov: Utjecaj Fe3+ iona na proteine i lipide citosola s mikrosomima kvasca Saccharomyces cerevisiae W303
( The influence of Fe3+-ions to the proteins and lipids of the cytosol with microsomes fraction of the Saccharomyces cerevisiae yeast )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Fakultet zdravstvenih studija
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 30.09.
Godina: 2016
Stranica: 48
Mentor: Čanadi-Jurešić, Gordana ; Tota, Marin
Ključne riječi: kvasac; željezo; citosol; mikrosomi; lipidi; masne kiseline; proteini
( yeast; iron; cytosol; microsomes; lipids; fatty acids; proteins )
Sažetak:
U ovom radu ispitan je utjecaj iona trovalentnog željeza na citosol s mikrosomima kvasca Saccharomyces cerevisiae W303. Utvrđeno je da teški metali, među kojima i željezo imaju utjecaj na nastanak neurodegenerativnih bolesti kao što su multipla skleroza te Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Stanično oštećenje uzrokovano je oksidativnim stresom kojeg željezo izaziva na način da mijenja kemijsku strukturu proteina i lipida. Kvasac je odabran kao modelni organizam zahvaljujući svojim dobro očuvanim biokemijskim putevima sličnim višim eukariotima, , te zbog jednostavnosti rukovanja, etičke prihvatljivosti i financijske povoljnosti. Kako bi se dokazalo posjeduju li doista Fe3+ ioni toksičan utjecaj na stanicu kvasca proveden je test preživljavanja kvasca na način da je kvasac uzgajan na podlogama s rastućim koncentracijama Fe3+ iona te na kontrolnoj podlozi koja ih nije sadržavala u periodu od 72h. Nakon što je toksičnost doista i utvrđena, kvasac je uzgojen na tekućoj YPD podlozi radi izolacije citosola s mikrosomima te proteina i lipida iz istih. Lipidi su izolirani metodom po Folchu te je nakon cjelokupne analize utvrđeno da se u uzorku tretiranom željezom povećava udio zasićenih masnih kiselina, a stanica proizvodi i neke niže masne kiseline što nije slučaj u kontrolnom uzorku. Koncentracija proteina izoliranih iz uzorka određena je metodom po Bradfordu. Proteini su razdvojeni dvodimenzionalnom elektroforezom. Kako bi se razdvojeni proteini vizualizirali, gelovi su obojeni srebrom metodom po Mortzu, obrađeni UVISpot programom radi uočavanja kvalitativnih i kvantitativnih razlika između elektroferograma. Mrljice od interesa izrezane su iz gelova, obrađene te analizirane MALDI-TOF masenom spektrometrijom. Utvrđeno je da ioni trovalentnog željeza smanjuju izričaj većine proteina, dok su samo tri proteina, između kojih i 6-fosfoglukonat dehidrogenaza koja je zadužena za prilgodbu na oksidativni stres, pokazala povećan izričaj prilikom izloženosti istome. Ioni trovalentnog željeza imaju utjecaj na proteine i lipide citosola s mikrosomima kvasca tako što mijenjaju odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, te inhibiraju izričaj većine proteina, no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ovi rezultati potvrdili.
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Biotehnologija
Upisao u CROSBI: Gordana Čanadi Jurešić (gordanacj@uniri.hr), 15. Lis. 2016. u 09:21 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4