Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 841849

Zbornik radova

Autori: Prskalo, Ivan
Naslov: Prilog izradi kurikula tjelesnoga i zdravstvenoga područja te predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura
( A contribution to the curriculum development in the field of physical and health education and for the school subject physical and health education )
Izvornik: Kineziološka edukacija budućnosti. / Prskalo, Ivan ; Badrić, Marko ; Horvat, Vatroslav (ur.). - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet. , 2016. 14-19 (ISBN: 978-953-8115-14-1).
Skup: 11. međunarodna balkanska konferencija obrazovanja i znanosti Budućnost obrazovanja i obrazovanje za budućnost
Mjesto i datum: Poreč, Hrvatska, 12. - 14.10.2016.
Ključne riječi: kurikul; kineziološka kultura; kineziologija; kineziološko odgojno-obrazovno područje; tjelesna i zdravstvena kultura; tjelesno i zdravstveno odgojno-obrazovno područje
( kinesiology; kinesiology education; contemporary conditions; future; educational system; kinesiology literacy )
Sažetak:
Izrada prijedloga tjelesnog i zdravstvenog područja kurikula i predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura treba biti slijed reformskih aktivnosti vezanih za dosadašnje reforme, Hrvatski nacionalni obrazovni standard i Nacionalni okvirni kurikul donesen 2011. Na temelju uvida u predloženi materijal nedvojbeno se zaključuje kako je reforma kurikula potrebna i pogrešno je postaviti pitanje za ili protiv reforme, a kritički pogled na predloženi materijal ne znači unaprijed odustajanje od reforme, ali može značiti odbijanje loše i štetne reforme odnosno reforme koja to uistinu nije. Da bi reforma uspjela treba s punom odgovornosti optimizirati izbor stručnih radnih skupina za tjelesno i zdravstveno odgojno-obrazovno područje i predmet Tjelesna i zdravstvena kultura. Potrebno je imati čvrste kriterije odabira članova stručnih radnih skupina. Brojnost sudionika nije presudna za kvalitetu kurikula. Potrebno je predložiti materijal koji će afirmirati dosege kineziologijske znanosti i dosadašnje reformske aktivnosti. Ta situacija pokazuje kako bi bilo učinkovitije angažiranje manje grupe stručnjaka za svako područje i predmet, a institut preglasavanja u ovakvom po prirodi stvari ekspertnom sustavu je štetan. Naime, nacionalni kurikul je prevažan dokument da se može i smije donijeti na brzinu, a njegova vrijednost očituje se u njegovu sadržaju.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 227-2271694-1696
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pedagogija
Upisao u CROSBI: Ivan Prskalo (ivan.prskalo@ufzg.hr), 30. Lis. 2016. u 00:02 sati