crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 842662

Zbornik radova

Autori: Galić, Slavka; Pokrajac-Bulian, Alessandra; Tkalčić, Mladenska
Naslov: Mogućnosti neuropsihologijskih testova u diferencijalnoj dijagnostici demencija
( Possibilities of neuropsychological test in differential diagnostics of dementia )
Izvornik: Zbornik sažetaka
Skup: 3. simpozij iz psihogerijatrije s međunarodnim sudjelovanjem "Multidisciplinarni pristup psihogerijatrijskom bolesniku"
Mjesto i datum: Rab, 2006., 11.-13.05.2006.
Ključne riječi: neuropsihologijski testovi; demencija
( neuropsychological tests; dementia )
Sažetak:
Rano oikuvanje i diferencijalna dijagnoza demenciju nd izuzetnog je značaju a planiranje hjcčcniJ u jhiiajevima kada je ono moguie, odnosno za adekvatno tretiranje biheviorelmh i kognitivnihdc-liciu u slucajcrntv progresivnih demencija kakvo Je npr Alzheimerova bolest U tom je smislu neuropsihologijska procjena. koja ukijuCuje ispitivanje kognitivnih i izvršnih funkcija te ličnosti. postupak koji donosi vrijedne inl'oinucuc i muže pomoći u otkrivanju oštećenja pamienia i dnillih koiniinvnih »osobnosti te rMicmcćaia .1 ncu-iSioju karakteri *n£nir. z# flCfl'V'nciju vci u ranim fazama bolesti Kada postaji sumnja ćo *ic radi o dcnviioji u op-vcznoi ncuiopaihologijskoj procjeni nužno je posebnu pažnju posvetiti ispitivanju pamćenja, jezik, . 1 gpc.vu. raruospacijatnih i izvrsnih funkcija te procjeni ličnosti Jedan od problema lazrjeSovonju kojeg može doprinijeti neuropsiholivgijskn procjenu jevi diferenciranje' depresivnih poremećaja i demencija. Prolili na testovima pamćenja i izvrtnih funkcija mogu bili dični u obu poremećaju no, za razliku od demencija, uz depicaivnc poremećaje jezične 1 viz.iiovpacijalnc uakcije u fm Vilu » ; u očuvane. Osim loga. U2 dcpicsivnc poremećaje tijekom tetupije n poboljšanjem ruspolo>cnjn u*»>c *<• i^vko-ju i poboljšanje kognitivne elikasnusli Kao i za druge metode procjene, tako je i za neuropatholagijsku procjenu veliki problem dijetetici rame pojedinih tipova demencija U ¿etili klinička slučaja demencije, Atzhe.mcrovu bolesl u ranoj fnzi. vasku amu demenciju, demencija povezanu s Wilsonovom bolešću 1 demenciju povezanu s Huiiiiiigtonoviim bolešću, ipak se moga ojvaziti odrođene razlike. Unatoč razmjerno blagoj detenoraciji intelektualnih 'unkctja u bolesnice s Alzheiroerovom bolešću u nje je izrazilo oštećenje pamćenja, a peisulne su i teškoće u nalaženja njedi. oslabljena verbalna fluenlnos« te pojačana uttabiliKist U bolesnika s vaskiilarnom demencijom iletcn oranju kognitivnih funkcija nastupila je naglo, uz teške deficite perceptivne organizacije, pamćenja, jezika i izrazite teškoće u vizuokonstruktivnim i izvršnim funkcijama. U bolesnice s Wilsonovom bolešću i bolesnika s Huntingtonovom bolešću nađene su izrazite teškoće na zadacima koji su uključivali motoričku komponentu. U bolesnice s Wilsonovom bolešću uz značajnu deterioraciju intelektualnih funkcija bile su prisutne izrazite teškoće u vizuokonstruktvnim i izvršnim funkcijama te promjene u ličnost, . U bolesnika s Huntingtonovom bolešću uz deterioraciju intelektualnih funkcija nađene su izrazite teškoće u pamćenju te motoričkoj izvedbi slova pri pisanju.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Mirela Podobnik (mirela@pozeska-bolnica.hr), 4. Stu. 2016. u 12:14 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4