crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 844512

Zbornik radova

Autori: Ćoso, Bojana; Mavrinac, Suzana
Naslov: Povezanost znanja o demenciji i percipirane kompetentnosti rada s dementnim korisnicima kod zaposlenika domova za starije i nemoćne osobe
( Relationshio between knowledge about dementia and the perceived competence of working with dementia patients in care of employees of home for elderly and disabled )
Izvornik: Liječnički vijesnik 138, suplement 2, knjiga sažetaka 3. hrvatski gerontološki i gerijatrijski kongres / Anić, Branimir (ur.). - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor , 2016. 128-128.
ISSN: 1330-4917
Skup: 3. hrvatski gerontološki i gerijatrijski kongres
Mjesto i datum: Opatija, 15.-17.11.2016.
Ključne riječi: demencija; percipirana kompetentnost; znanje o demenciji; domovi za starije i nemoćne osobe; medicinsko osoblje
( dementia; perceived competence; knowledge about dementia; homes for elderly; medical employees )
Sažetak:
Demencija je etiketirana kao jedan od četiri glavna javnozdravstvena problema u Republici Hrvatskoj, a novija istraživanja stavova o demenciji kod osoblja zaposlenih u domovima za starije i nemoćne pokazala su izrazito nisko znanje o demenciji koje je u razini znanja kod opće populacije. Demencija uključuje kognitivne, afektivne i bihevioralne promjene koje u kombinaciji izazivaju stresnu situaciju kod zaposlenika domova, naročito ukoliko nemaju dovoljno znanja o demenciji. Percipirana kompetentnost u radu utječe na stvarnu kompetentnost u radu, a u stranim istraživanjima uočena je veza između znanja o demenciji i percipirane kompetentnosti. Stoga je cilj ovoga rada bio ispitati povezanost znanja o demenciji i percipirane kompetentnosti zaposlenika domova za starije i nemoćne osobe koji primaju i oboljele od demencije. Ispitanici su podijeljeni na medicinsko i nemedicinske osoblje, ovisno o poslu kojega obavljaju. U ispitivanju je korištena hrvatska verzija Upitnika percipirane kompetentnosti (Leung i sur., 2013) te hrvatska verzija Skale znanja o Alzheimerovoj bolesti, Alzheimer’s Disease Knowledge Scale, ADKS, Carpentera i sur., 2009), verzija za ispitivanje znanja o demenciji. Upitnik percipirane kompetentnosti sastoji se od jednog faktora, dok se ADKS sastoji od šest faktora znanja o demenciji: faktori rizika, dijagnosticiranje oboljenja, tijek bolesti, utjecaj bolesti na život, tretman i upravljanje te njega oboljelih. Rezultati su pokazali povezanost znanja o demenciji i percipirane kompetentnosti kod obje skupine ispitanika. S obzirom na ranije uočenu vezu percipirane kompetentnosti i kvalitete obavljanja posla osoblja zaposlenih na odjelima za osobe s dijagnosticiranom demencijom, rezultati naglašavaju važnost dodatne edukacije osoblja. Pretpostavka je kako bi povećanje znanja o demenciji povećalo i percipiranu kompetentnost u radu s osobama oboljelima od demencije.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Psihologija
Upisao u CROSBI: Bojana Coso (coso.bojana@gmail.com), 15. Stu. 2016. u 19:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4