crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 844628

Zbornik radova

Autori: Tkalčić, Mladenka
Naslov: Biopsihosocijalni pristup funkcionalnim poremećajima na primjeru sindroma iritabilnog crijeva: teorijski okvir i relevantni nalazi
Izvornik: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - knjiga sažetaka / Pokrajac-Bulian A., Miletić I., Juretić J., Lopižić J. (ur.). - Jastrebarsko : Naklada Slap , 2016. 131-131 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 9.-12.11.2016.
Ključne riječi: biopsihosocijalni pristup; sindrom iritabilnog crijeva; kognitivno-bihevioralni model; kvaliteta života
Sažetak:
Funkcionalni gastrointestinalni poremećaji, posebno sindrom iritabilnoga crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS), su česti u općoj populaciji i povezani su s oslabljenom kvalitetom života. IBS je karakteriziran bolovima u abdomenu koji su povezani s poremećajem defekacije, a dijagnosticira se na temelju pacijentovih opisa simptoma. Iako se velik broj istraživanja bavio ovim poremećajem, još se uvijek o njegovim uzrocima i liječenju relativno malo zna. Jasno je da razvoj simptoma uključuje interakciju velikog broja bioloških i psihosocijalnih faktora, od poremećaja motiliteta do afektivnih poremećaja, te je biopsihosocijalni pristup ovom poremećaju jedini valjani. Unutar tog pristupa posebno se izdvaja kognitivno-bihevioralni model IBS-a koji pruža objašnjenje složene etiologije ovoga poremećaja, uzimajući u obzir predisponirajuće, precipitirajuće i perpetuirajuće faktore, te nudi moguće načine njegova liječenja. U izlaganju će se raspraviti o biološkim i psihosocijalnim faktorima za koje kognitivno- bihevioralni model pretpostavlja da doprinose razvoju i održavanju simptoma IBS-a kroz primjere rezultata prospektivnog istraživanja provedenog na 50 pacijenata sa sindromom iritabilnoga crijeva koji se liječe na Klinici za gastroenterologiju KBC Rijeka. Izdvajamo sljedeće rezultate: biološki marker kalprotektin se pokazao značajnim prediktorom tjelesne komponente kvalitete života (bol, tjelesna ograničenost radi simptoma bolesti i sl.). Uz kalprotektin, značajnim prediktorom tjelesne komponente kvalitete života pokazala se depresivnost, koja ujedno uz pozitivno raspoloženje opisuje dio varijance mentalne komponente kvalitete života (socijalno i emocionalno funkcioniranje osobe). Nadalje, značajnim prediktorom težine simptoma oboljelih pokazao se intenzitet dnevnih stresnih događaja, dok depresivnost posredno putem stresnih događaja također ima učinke na težinu simptoma. Pozitivno i negativno raspoloženje također su povezani s težinom simptoma, međutim postoje razlike među sudionicima u obrascima tih povezanosti. Rezultati su uputili na važnost biopsihosocijalnog pristupa u tretmanu oboljelih koji zahtjeva suradnju između stručnjaka različitih profila, primarno psihologa i gastroenterologa. Također su uputili na važnost individualnog pristupa oboljelima koji omogućuje ciljano usmjeravanje pažnje na one aspekte bolesti koji su ključni za oporavak date osobe.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 13.04.1.3.17
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
Upisao u CROSBI: Mladenka Tkalčić (mlat@ffri.hr), 16. Stu. 2016. u 12:06 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4