crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 846129

Zbornik radova

Autori: Brajša-Žganec, Andreja; Kaliterna Lipovčan, Ljiljana; Prizmić Larsen, Zvjezdana
Naslov: Kvaliteta života roditelja s obzirom na socioekonomski status i socijalnu podršku
( The quality of life of parents with regard to the socio-economic status and social support )
Izvornik: Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja - Knjiga sažetaka / Alessandra Pokrajac-Bulian, Irena Miletić, Jasminka Juretić, Josip Lopižić (ur.). - Opatija, Hrvatska : Hrvatsko psihološko društvo , 2016. 79-79 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 9.-12.11.2016.
Ključne riječi: roditelji; kvaliteta života; socijalna podrška; socioekonomski status
( parents; quality of life; social support; socioeconomic status )
Sažetak:
Uloga roditelja jedna je od zahtjevnijih životnih uloga u kojoj se nađu pojedinci koji imaju djecu. Na kvalitetu njihova života prema nekim modelima utječe niz indirektnih čimbenika poput dobi, socijalne podrške koju imaju, obiteljskih odnosa u djetinjstvu, obrazovanja, zadovoljstva poslom i sl. te direktnih čimbenika kao što su obiteljski odnosi, osobine ličnosti te socioekonomski status i okruženje obitelji. U ovom radu se ispituju neki od indirektnih i direktnih čimbenika koji određuju životno zadovoljstvo i sreću roditelja s jednim i više djece. Cilj rada je ispitati povezanost indirektnih i direktnih čimbenika kvalitete života roditelja te njihov doprinos procjeni životnog zadovoljstva i sreće roditelja. U istraživanju je sudjelovalo preko 500 roditelja iz cjelovitih obitelji sa jednim ili više djece iz cijele Hrvatske. Roditelji su ispunjavali Multidimenzionalnu skalu percipirane socijalne podrške koju čine tri subskale: socijalna podrška od obitelji, socijalna podrška od prijatelja i socijalna podrška od značajnih drugih te mjere životnog zadovoljstva i sreće. Uz ostale sociodemografske podatke roditelji su procjenjivali svoj približni mjesečni prihod po članu kućanstva te broj bliskih prijatelja, ljudi s kojima se osjećaju ugodno, s kojima mogu razgovarati o privatnim stvarima, koji su im spremni pomoći ako treba. Utvrđena je povezanost između pojedinih domena socijalne podrške te povezanost tih domena i socioekonomskog statusa, kao i povezanosti domena socijalne podrške i socioekonomskog statusa obitelji sa srećom i životnim zadovoljstvom roditelja. Hijerarhijskim regresijskim analizama testiran je doprinos indirektnih i direktnih čimbenika dobrobiti roditelja. Nakon pojedinih domena socijalne podrške, socioeknonomski status roditelja zasebno dodatno doprinosi procjeni sreće i životnog zadovoljstva roditelja sa jednim ili više djece. Posebno će biti razmatrani ovi odnosi s obzirom na dob djece, kao i uloga socioekonomskog statusa za kvalitetu života roditelja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Andreja Brajša-Žganec (Andreja.Brajsa.Zganec@pilar.hr), 24. Stu. 2016. u 17:02 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4