crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 846130

Zbornik radova

Autori: Brajša-Žganec, Andreja; Valić, Jadranka
Naslov: Kvaliteta obiteljske interakcije, emocionalna kompetentnost i agresivnost kod djece školske dobi
( The quality of family interactions, emotional competence and aggressiveness in children of school age )
Izvornik: Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja - Knjiga sažetaka / Alessandra Pokrajac-Bulian, Irena Miletić, Jasminka Juretić, Josip Lopižić (ur.). - Opatija, Hrvatska : Hrvatsko psihološko društvo , 2016. 237-237 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: 24.godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 9.-12.11.2016.
Ključne riječi: roditeljstvo; obiteljske interakcije; emocionalna kompetentnost; agresivnost djece školske dobi
( parenting; family interactions; emotional competence; aggressiveness of school-age childrenValić )
Sažetak:
U istraživanjima dječje prilagodbe navodi se kako ona nije uzrokovana jednim izoliranim faktorom već proizlazi iz dinamične međuigre osobnih i okolinskih rizičnih i zaštitnih faktora. Individualne karakteristike adolescenata, kao i obiteljski čimbenici, utječu na sposobnost suočavanja s razvojnim problemima. Emocionalna kompetencija djece zauzima važno mjesto u prilagodbi i funkcioniranju u razdoblju intenzivnog razvoja kao što je rana adolescencija, kada je i emocionalna osjetljivost povećana. Pojedinci koji ne razviju strategije prihvatljivog upravljanja emocijama pod povećanim su rizikom za razvoj problema te je potrebno ispitati odnos emocionalne kompetentnosti i agresivnog ponašanja. Kako je obiteljsko okruženje glavni socijalizacijski čimbenik, a roditeljski postupci značajni prediktori brojnih razvojnih ishoda, opravdano je ispitati u kakvom su odnosu roditeljsko ponašanje majke i oca i agresivno ponašanje učenika. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati ulogu dječje percepcije majčina i očeva roditeljskog ponašanja i emocionalne kompetentnosti djeteta u objašnjenju agresivnog ponašanja djeteta. U istraživanju su sudjelovala 203 učenika (111 djevojčica i 92 dječaka) prosječne dobi 12 godina. Djeca su procjenjivala roditeljsko ponašanje majki i očeva na Upitniku roditeljskog prihvaćanja/odbijanja – verzija za djecu (Rohner, 2005), emocionalnu kompetentnost na Upitniku emocionalne kompetentnosti (Takšić, 2002) i svoje agresivno ponašanje na Upitniku agresivnosti za djecu i adolescente (Vulić-Prtorić i Bartolić, 2006). Ispitivanjem rodnih razlika u ovom istraživanju nismo potvrdili pretpostavku o razlikama u percepciji roditeljskog ponašanja majke i oca, mjerama emocionalne kompetentnosti i agresivnosti među adolescentima. Rezultati pokazuju kako je roditeljsko ponašanje majke i oca značajno povezano s agresivnim ponašanjem djeteta na način da roditeljsko prihvaćanje smanjuje agresivno ponašanje, dok zanemarivanje, agresivnost i nediferencirano odbijanje roditelja povećava agresivno ponašanje. Regulacija i upravljanje emocijama, kao mjera emocionalne kompetentnosti, se također pokazala značajno povezana s agresivnim ponašanjem. Djeca koja imaju veću razinu emocionalne kompetentnosti će iskazivati manje agresivnog ponašanja. Varijable roditeljskog ponašanja objasnile su značajan dio varijance dječjeg agresivnog ponašanja. Zajedno s varijablom regulacija i upravljanje emocijama objašnjavaju 25, 3% varijance agresivnog ponašanja. Očevo agresivno ponašanje se pokazalo kao značajni prediktor dječjeg agresivnog ponašanja. Podaci će biti razmatrani u cilju jačanja kompetentnog roditeljskog ponašanja za adekvatan socioemocionalni razvoj djece školske dobi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Andreja Brajša-Žganec (Andreja.Brajsa.Zganec@pilar.hr), 24. Stu. 2016. u 17:14 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4