crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 846254

Zbornik radova

Autori: Brdovčak, Barbara; Merkaš, Marina; Šakić Velić, Marija; Matijaš, Marijana
Naslov: Povezanost ekonomskog stresa sa zadovoljstvom životom adolescenata: Kako nada i samopoštovanje adolescenata mijenjaju tu povezanost?
( The relationship between economic stress and life satisfaction of adolescents: How hope and self-esteem of adolescents can change this relationship? )
Izvornik: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja : knjiga sažetaka / Pokrajac-Bulian, Alessandra ; Miletić, Irena ; Juretić, Jasminka ; Lopižić, Josip (ur.). - Opatija : Hrvatsko psihološko društvo , 2016. 75-75 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: Godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja# (24 ; 2016)
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 9.-12.11.2016.
Ključne riječi: ekonomski stres ; obitelj ; nada ; samopoštovanje ; zadovoljstvo životom ; adolescencija
( economic stress ; family ; hope ; self-esteem ; life satisfaction ; adolescence )
Sažetak:
Uloga obiteljskih varijabli u odnosu ekonomskog stresa i razvojnih ishoda u djece proučavana je u većem broju istraživanja, dok je manje istraživanja koja su se bavila načinima kako pojedina individualna obilježja djeteta mogu mijenjati negativne učinke ekonomskog stresa na razvojne ishode i dobrobit djece. Istraživanja o individualnim obilježjima djeteta koja bi mogla imati ulogu zaštitnih činitelja od negativnih učinaka ekonomskog stresa posebice su malobrojna u hrvatskom kontekstu. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati kako nada i samopoštovanje, kao individualna obilježja djeteta, mogu mijenjati, odnosno posredovati, odnos između obiteljskog ekonomskog stresa i zadovoljstva životom adolescenata. Rad se temelji na podatcima prikupljenim od 341 djeteta (219 djevojčica) prosječne dobi 15 godina iz sedam osnovnih i četiri srednje škole s područja Grada Zagreba i okolice u okviru projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“. Ekonomski stres obitelji ispitan je Upitnikom odgovora na stres (Wadsworth i Compas, 2002), nada Skalom nade za djecu (Snyder i sur., 1997), samopoštovanje kratkom verzijom Rosenbergove skale samopoštovanja (Rosenberg, Schoole i Schoenbach, 1989), a zadovoljstvo životom Kratkom multidimenzionalnom skalom zadovoljstva životom za djecu (Selingson, Huebner i Valois, 2003). Rezultati pokazuju kako adolescenti koji se suočavaju s više obiteljskog ekonomskog stresa imaju manje samopoštovanja i nade te su općenito manje zadovoljni svojim životom. Izravni učinak ekonomskog stresa obitelji na zadovoljstvo životom značajan je i negativan, odnosno izraženiji obiteljski ekonomski stres pridonosi nižem zadovoljstvu životom adolescenata. Nada i samopoštovanje nisu se pokazali značajnim moderatorima odnosa obiteljskog ekonomskog stresa i zadovoljstva životom adolescenata, ali su se pokazali značajnim djelomičnim medijatorima navedenog odnosa. Odnosno, rezultati pokazuju kako obiteljski ekonomski stres i neizravno, putem smanjivanja nade i samopoštovanja adolescenata, nepovoljno djeluje na njihovo opće zadovoljstvo životom. Dobiveni nalazi ukazuju na to da obiteljski ekonomski stres, odnosno ekonomski pritisak, nepovoljno djeluje na određena individualna obilježja djeteta, uz ranijim istraživanjima potvrđeno nepovoljno djelovanje na obiteljske odnose, te i tim neizravnim putem ugrožava pozitivni razvoj djece.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://ibes.ufzg.hr/public/publications/Book_of_Abstracts.pdf
Upisao u CROSBI: Marina Merkaš (marina.merkas@unicath.hr), 25. Stu. 2016. u 14:46 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4