crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 846257

Zbornik radova

Autori: Anđelinović, Maja; Vrselja, Ivana; Merkaš, Marina; Pandžić, Mario
Naslov: Uloga roditeljske depresivnosti i kompetentnosti u odnosu između ekonomske prilagodbe obitelji i depresivnosti adolescenata
( The role of parental depression and competence in relationship between family economic adjustment and adolescent depression )
Izvornik: Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja - Knjiga sažetaka / Pokrajac-Bulian, Alessandra ; Miletić, Irena ; Juretić, Jasminka ; Lopižić, Josip (ur.). - Opatija : Hrvatsko psihološko društvo , 2016. 78-78 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 09.-12.11.2016.
Ključne riječi: ekonomska prilagodba ; obitelj ; depresivnost ; roditeljska kompetentnost ; adolescenti
( family economic adjustment ; depression ; parental competence ; adolescents )
Sažetak:
Procesi putem koji ekonomske teškoće izravno i neizravno, putem djelovanja na obiteljske odnose i dobrobit roditelja, ostvaruju učinke na dobrobit djece opisani su u literaturi (npr. Conger i sur., 1992 ; Conger, Conger i Martin, 2010), no radovi posvećeni sustavnoj empirijskoj provjeri opisanih procesa su malobrojni. Stoga je svrha ovog rada empirijski provjeriti da li ekonomska prilagodba obitelji, uslijed ekonomskih teškoća, djeluje na dobrobit djece putem djelovanja na ponašanje i doživljavanje roditelja. Odnosno, cilj je rada ispitati postoji li izravan i/ili neizravan, putem roditeljske depresivnosti i osjećaja kompetentnosti, učinak ekonomske prilagodbe obitelji na depresivnost adolescenata. Rad se temelji na podacima prikupljenima u okviru projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“. U radu su korišteni podaci prikupljeni od 345 djece (129 dječaka) prosječne dobi 15 godina iz sedam osnovnih i četiri srednje škole s područja Grada Zagreba i okoline te njihova oba roditelja. Djeca su svoj osjećaj depresivnosti procijenili na Revidiranoj skali dječje anksioznosti i depresivnosti – kratka forma (Chorpita i Spence, 1998), a roditelji svoj na Skali depresivnosti, anksioznosti i stresa (Lovibond i Lovibond, 1995). Od roditelja su prikupljeni podaci o ekonomskoj prilagodbi obitelji primjenom mjera ekonomske prilagode obitelji Eldera i suradnika (1992) te su roditelji procijenili svoj osjećaj samoefikasnosti u roditeljskoj ulozi na Skali roditeljske kompetentnosti (Keresteš, Butković i Kuterovac Jagodić, 2011). Rezultati serijalnih medijacijskih analiza (obrađenih u PROCESS macro-u za SPSS ; Hayes, 2012) pokazali su da ekonomska prilagodba obitelji ima značajan izravan učinak na depresivnost adolescenata, na način da izraženija ekonomska prilagodba obitelji predviđa izraženiju depresivnost kod adolescenata. Rezultati su također pokazali da postoji značajan neizravni serijalni učinak izraženije ekonomske prilagodbe obitelji na izraženiju depresivnost adolescenata preko majčine depresivnosti i majčinog smanjenog osjećaja roditeljske samoefikasnosti. Neizravan serijalni učinak ekonomske prilagode na depresivnost adolescenata, putem djelovanja na depresivnost i roditeljsku samoefikasnost oca, nije se pokazao značajan. Nalazi ovog rada ukazuju na to da je gubitak financijske neovisnosti i dosadašnjeg načina života obitelji uslijed ekonomskih teškoća povezan s izraženijim osjećajem depresivnosti u djece i njihovih majki te da doživljavanje i ponašanje majke značajno posreduje učinke ekonomskih teškoća na djecu. U radu se raspravljaju teorijske i praktične implikacije dobivenih nalaza za razvoj preventivnih i intervencijskih programa.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marina Merkaš (marina.merkas@unicath.hr), 25. Stu. 2016. u 14:57 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4