crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 849913

Zbornik radova

Autori: Pećnik, Ninoslava Sladić, Ivna
Naslov: Evaluacija učinaka "Kluba očeva Rastimo zajedno" na uvjerenja i ponašanja očeva djece rane i predškolske dobi
( Evaluation of the impact of the "Kluba očeva Rastimo zajedno" on the beliefs and behaviors of the fathers of children of early and preschool age )
Izvornik: Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanja zdravlja / Pokrajac- Bulian, Alessandra, Miletić, Irena, Juretić, Jasminka, Lopižić, Josip (ur.). - Zagreb : Naklada Slap , 2016. 209-209 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: 24.godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 9.-12.11.2016.
Ključne riječi: očinstvo; roditeljska kompetenstnost; podrška roditeljstvu; Rastimo zajedno
( fatherhood; parental competence; support to the parenting; Rastimo zajedno )
Sažetak:
Novija istraživanja ukazuju na važnost očeve uključenosti u brigu o djetetu od najranijih dana, kako za dobrobit i razvoj djeteta, tako i za dobrobit očeva i majki. Utvrđena je pozitivna povezanost očeve osjetljive interakcije s djetetom u prvim godinama života s djetetovim kognitivnim i socio-emocionalnim razvojem u djetinjstvu i adolescenciji. Istovremeno, recentna istraživanja upućuju na relativno manju uključenost očeva u aktivnosti s djecom rane i predškolske dobi u odnosu na majke, kao i na njihov doživljaj slabije roditeljske kompetentnosti. Kako bi se očeve predškolske djece podržalo u njihovoj roditeljskoj ulozi, Centar Rastimo zajedno pokrenuo je projekt „Kluba očeva Rastimo zajedno“ uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih. Tijekom 2014-2015 kreiran je paket radionica s očevima: Uloga oca u ranom djetinjstvu, O očevima i osjećajima, O očevima i majkama, Tata od zanata. One su provedene i evaluirane u suradnji s 11 dječjih vrtića iz Umaga, Opatije, Crikvenice, Raba, Bjelovara, Ivanićgrada, Velike Gorice i Zagreba (T. Marinić, Vrapče, Radost, Iskrica). U evaluacijskom istraživanju po modelu 'prije – poslije' programa sudjelovalo je 70 očeva, prosječne dobi od 38 godina. Najviše ih je završilo srednjoškolsko obrazovanje (47%) i fakultet (37%). Njihove samoprocjene prikupljene su ljestvicama roditeljske kompetentnosti (k=5, Keresteš i sur., 2009.), razumijevanja (k=4, Stattin i sur., 2011) i ljutnje (k=4, Stattin i sur., 2011) te učestalosti razvojno poželjne (k=5) i razvojno nepoželjne (k=3) interakcije s djetetom (Pećnik, 2014). Također su izmjerena uvjerenja o ulozi očeva i majki u roditeljstvu (k=8). Rezultati usporedbe samoprocjena očeva prije i po završetku programa Kluba očeva pokazali su postojanje statistički značajnih razlika u većini ispitivanih mjera. Tako se pokazalo da se nakon programa očevi procjenjuju kompetentnijima u roditeljstvu (p<0.001) te spremnijima sagledati djetetovu perspektivu u situaciji nepoželjnog ponašanja (p<0.001). Također, nakon programa razvojno nepoželjna ponašanja (tj nasilje) očeva su bila znatno rjeđa (p<0.05), a njihova uvjerenja o majci kao važnijem roditelju u prvim godinama života su oslabljela (p<0.001). Uglavnom se radi o srednje velikom učinku. Izostanak razlika u preostale tri varijable pripisan je rezultatima prilikom ulaska u program koji su bili vrlo bliski očekivanim ishodima programa. Kvalitativni podaci upotpunjuju sliku o percipiranim dobicima programa za očeve i djecu. Dobiveni rezultati povećavaju uvid u potrebe i reakcije očeva na program podrške očinstvu te pružaju početnu potvrdu učinkovitosti Kluba očeva Rastimo zajedno u osnaživanju roditeljske kompetentnosti očeva djece rane i predškolske dobi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: Ninoslava Pećnik (ninoslava.pecnik@pravo.hr), 15. Pro. 2016. u 10:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4