crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 850021

Zbornik radova

Autori: Nekić, Marina; Tucak Junaković, Ivana; Ambrosi-Randić, Neala
Naslov: Srebrni surferi: je li korištenje interneta važno za uspješnije starenje?
( Silver surfers: is Internet use important for more successful aging? )
Izvornik: Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja: sažetci priopćenja / Pokrajac-Bulian, Alessandra ; Miletić, Irena ; Juretić, Jasminka ; Lopižić, Josip (ur.). - Opatija : Hrvatsko psihološko društvo , 2016. 36-36 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 9-12.11.2016.
Ključne riječi: srebrni surferi; internet; uspješno starenje
( silver surfers; Internet; successful aging )
Sažetak:
Uvod: Prema nedavnim podacima, u nekim zemljama Europske unije svaka druga osoba starija od 64 godine koristi internet bar jednom tjedno. Hrvatska je još uvijek na začelju i broji svega oko 15 % tzv. srebrnih surfera. Važnost istraživanja učestalosti korištenja digitalnih tehnologija u starijoj dobi opravdana je rezultatima studija koje izvješćuju da starije osobe koje koriste internet imaju bolje socijalne resurse. Najčešći razlozi korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije u starijoj dobi su održavanje komunikacije s članovima obitelji i dobivanje socijalne potpore. Općenito govoreći, moderna tehnologija može pomoći starijima da održe ili unaprijede vještine, da se povežu sa članovima obitelji i prijateljima, da dođu do potrebnih informacija i vijesti i da u konačnici održe sustav podrške. Stoga se može zaključiti da održavanje i tjelesnog i mentalnog zdravlja kroz aktivni angažman koje moderna tehnologija omogućuje starijim osobama u konačnici može biti važan čimbenik uspješnog starenja. Sukladno navedenom, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri stariji koriste internet te je li srebrni surferi zaista uspješnije stare. Metoda: U ovom istraživanju sudjelovalo je 178 starijih osoba u dobi između 60 i 89 godina iz različitih dijelova Hrvatske. Uspješno starenje je ispitano Skalom samoprocjene uspješnog starenja, dok su subjektivna procjena dobi kao i navike korištenja interneta zahvaćene s po jednom tvrdnjom. Rezultati i rasprava: Od ukupnog broja sudionika, 44% su srebrni surferi, od kojih 78% koristi internet svaki dan do nekoliko puta tjedno. Najčešće pristupaju internetu putem prijenosnog računala i mobitela. Osim toga, internet koriste većinom za čitanje vijesti i razgovor s prijateljima i rodbinom. Sudionici koji koriste internet su značajno kronološki mlađi, osjećaju se mlađima i smatraju da se uspješnije prilagođavaju promjenama koje su povezane sa starenjem u odnosu na sudionike koji ne koriste internet. Također je utvrđeno da češće korištenje interneta, čak i kada se kontrolira kronološka dob, značajno doprinosi uspješnijem starenju. Zaključak: Rezultati istraživanja daju prostora za razmatranje sustavnijeg poticanja uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije kod starijih.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Tucak Junaković (itucakju@unizd.hr), 15. Pro. 2016. u 14:02 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4