crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 852488

Časopis

Autori: Boneta, Željko
Naslov: Klatno se i dalje njiše. Institucionalna religioznost riječkih studenata
( The Pendulum is Still Swinging. Institutional Religiosity of Students in Rijeka )
Izvornik: Sociologija i prostor : časopis za istraživanje prostornoga i sociokulturnog razvoja (1846-5726) 54 (2016), 3; 265-294
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: studenti; mladi; crkvena religioznost; tradicionalna religioznost; aktualna religioznost
( students; youth; church religiosity; traditional religiosity; current religiosity )
Sažetak:
Tekst analizira institucionalnu religioznost riječkih studenata te problematizira tvrdnju da je religioznost mladih u Hrvatskoj stabilna i da postaje sve sličnija religioznosti „odraslih“. Autor se u analizi oslanja na dostupne podatke nacionalnih IDIZ-ovih istraživanja te na istraživanje provedeno u prvoj polovici 2015. godine na uzorku studenata osam sastavnica riječkog sveučilišta (N = 635). Nacionalna istraživanja mladih provedena u posljednjih šest godina ukazuju na stabilizaciju aktualne religioznosti u dimenziji religijskih vjerovanja. Istodobno, značajno je smanjena religijska samoidentifikacija i participacija u religijskim obredima, pa su mladi, a posebno studenti u okviru te dobne skupine, opet uvjerljivo najmanje religiozna kategorija u hrvatskom društvu. Istraživanje na uzorku riječkih studenata pokazalo je izrazito većinsku proširenost tradicionalne religioznosti, no ipak manju od rezultata na nacionalnoj razini. Riječki su studenti u obrednom religijskom ponašanju izjednačeni, a u indikatorima religijskog vjerovanja i religijske samoidentifikacije značajno manje religiozni od nacionalnih prosjeka mladih i studenata. Statistička je obrada pokazala da su sociodemografska obilježja ispitanika (spol, veličina naselja, obrazovanje roditelja i dio Hrvatske iz kojeg potječu) povezana s indikatorima aktualne religioznosti u skladu s kontekstualnom teorijom sekularizacije. Nekonzistentnost identifikacije, ponašanja i vjerovanja među studentima sugerira da je na djelu „distancirana crkvenost“, koja uključuje vrlo sporadičnu vezu većine ispitanika s crkvenom organizacijom, a kod nezanemarivog dijela ta je veza, barem trenutno, u prekidu. Postojeća nestabilnost institucionalne religioznosti mladih i studenata može se objasniti tezom o njihanju klatna koje se nakon vrhunca na religijskom polu početkom ovog stoljeća vraća prema centru, a po nekim indikatorima opet ide prema nereligijskom polu.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija
Puni text rada: 852488.Boneta_2016_Klatno_se_i_dalje_njie._Institucionalna_religioznost_rijekih_studenata.pdf (tekst priložen 27. Pro. 2016. u 17:36 sati)
Broj citata:
Altmetric:
DOI: 10.5673/sip.54.3.4
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Klatno se i dalje njiše. Institucionalna religioznost riječkih studenata
Upisao u CROSBI: Željko Boneta (zboneta@uniri.hr), 27. Pro. 2016. u 17:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4