Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 854512

Časopis

Autori: Vokić, Denis
Naslov: Novi prilozi raspravi o nazivu ukupnog predmeta interesa konzervatorsko-restauratorske i muzejske struke
( Contribution to the Debate on the Appropriate Term for the Totality of Subjects of Interest in Conservation-Restoration and Museum Profession )
Izvornik: Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske (0350-2589) 39 (2016); 7-16
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: konzerviranje i restauriranje ; muzeologija ; spomenik kulture ; kulturno dobro ; baština ; kultura
( conservation and restoration ; museology ; cultural monument ; cultural property ; heritage ; culture )
Sažetak:
Provedeno je istraživanje u cilju vrjednovanja pojmova kojima razni pojedinci i zajednice označuju ukupnost predmeta interesa konzervatorsko-restauratorske i muzejske struke. Članak je prilog aktualnoj raspravi unutar strukovne zajednice u nas. U toj raspravi koriste se podatci za koje ovo istraživanje nalazi da nisu uvijek točni ili znanstveno argumentirani. Istražena je geneza nastanka pojma „kulturno dobro“ i kontekstualizirana u raspravu o pojmovima „spomenik kulture“, „kulturno dobro“ i „kulturna baština“. Upozorava se na koliziju značenja pojma „kulturna baština“ u nas sa značenjem koje je definirao UNESCO 1982. godine, čime se otkriva da dio nesporazuma u odnosu na dokumente UNESCO-a u nas potječe od te kolizije. Na temelju komparativnog istraživanja predlažu se moguće opcije za nadvladavanje uočenih problema. Ovo istraživanje je aktualno i u kontekstu rasprave o „problematičnoj“ europskoj normi Očuvanje kulturnog dobra – Osnovno nazivlje i definicije EN 15898:2011 u smislu rasprave u cilju izrade poboljšane verzije norme.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Znanost o umjetnosti
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/172169
URL cjelovitog teksta: http://hrcak.srce.hr/172169
Google Scholar: Novi prilozi raspravi o nazivu ukupnog predmeta interesa konzervatorsko-restauratorske i muzejske struke
Upisao u CROSBI: Denis Vokić (denis.vokic@unidu.hr), 8. Sij. 2017. u 17:27 sati