crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 858530

Zbornik radova

Autori: Matijaš, Marijana; Merkaš, Marina; Brdovčak, Barbara; Glavaš, Dragan
Naslov: Socijalna podrška i autonomija na poslu te sukob radne i obiteljske uloge kao odrednice zadovoljstva poslom kod roditelja
( Social support, job autonomy, and work-family conflict as determinants of parents’ job satisfaction )
Izvornik: 24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja" : Knjiga sažetaka / Pokrajac-Bulian, Alessandra ; Miletić, Irena ; Juretić, Jasminka ; Lopižić, Josip (ur.). - Opatija : Hrvatsko psihološko društvo , 2016. 203-203 (ISBN: 978-953-55079-5-6).
Skup: Godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja" (24 ; 2016)
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 9-12.11.2016.
Ključne riječi: sukob radne i obiteljske uloge, autonomija na poslu, socijalna podrška, zadovoljstvo poslom
( work-family conflict, job autonomy, social support, job satisfaction )
Sažetak:
Cilj je ovog rada ispitati kako određena obilježja posla, odnosno autonomija i socijalna podrška na poslu određuju zadovoljstvo poslom roditelja djece adolescentske dobi te provjeriti posreduje li sukob radne i obiteljske uloge učinke navedenih obilježja posla na zadovoljstvo poslom. Rad se temelji na podatcima prikupljenim od 344 zaposlene majke i 295 zaposlenih očeva s područja grada Zagreba i okolice u okviru projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“. Sukob rada i obitelji mjeren je Skalom sukoba radne i obiteljske uloge (Netemeyer, Boles i McMurrian, 1996), autonomija na poslu Skalom autonomije na poslu (Costigan, Cox i Cauce, 2003), socijalna podrška na poslu Skalom socijalne podrške (Sloan, 2012), a zadovoljstvo poslom Kratkom multidimenzionalnom skalom zadovoljstva poslom koja je konstruirana za potrebe istraživanja u okviru projekta. Provedene medijacijske analize (putem PROCESS makroa za SPSS ; Hayes, 2013) pokazuju kako su autonomija i socijalna podrška na poslu značajne odrednice zadovoljstva poslom na način da su niža razina autonomija i socijalne podrške na poslu povezane s nižim općim zadovoljstvom poslom kod oba roditelja. Kod majki, ali ne i kod očeva, pokazalo se kako sukob radne i obiteljske uloge dijelom posreduje odnos autonomije i socijalne podrške na poslu sa zadovoljstvom poslom. Rezultati ukazuju na to da niža razina autonomija i socijalne podrške na poslu povećava sukob radne i obiteljske uloge te time smanjuje opće zadovoljstvo poslom kod majki. Dobiveni nalazi pridonose boljem razumijevanju odnosa različitih obilježja posla i zadovoljstva poslom kod majki i očeva te uloge sukoba radne i obiteljske uloge u tom odnosu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marijana Matijaš (mmatijas@unicath.hr), 29. Sij. 2017. u 01:17 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4