crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 860770

Zbornik radova

Autori: Štambuk, Marina; Maričić, Antonija; Tadić Vujčić, Maja
Naslov: Coming out kao LGB roditelj: perspektive roditelja i njihove djece
( Coming out as LGB parent: parents' and children's perspectives )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru / Penezić, Zvjezdan ; Sličković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru ; Odjel za psihologiju , 2016. 20-20 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19-21.05.2016.
Ključne riječi: Coming out: LGB roditelji ; seksualni identitet ; djeca LGB roditelja
( Coming out ; LGB parents ; sexual identity ; children of LGB parents )
Sažetak:
Coming out označava proces u kojemu svojoj okolini u kojoj se pretpostavljalo da je heteroseksualna, osoba razotkriva svoj lezbijski, gej, transrodni, transseksualni ili queer identitet. Ovaj proces je, općenito gledano, odvažan čin kojim se puno riskira, a osobito je kompleksan za roditelje koji trebaju razotkriti svoju seksualnu orijentaciju djeci. Cilj ovog istraživanja bio je dobiti uvid u procese i implikacije otkrivanja seksualne orijentacije LGB roditelja iz perspektive samih roditelja i njihove djece. Primijenjena je kvalitativna metodologija, tj. provedeni su polustrukturirani dubinski intervjui s biološkim roditeljima, njihovim partnerima/icama i djecom. Unutar 13 obitelji intervjuirano je 19 odraslih osoba (16 ženskog spola ; 28-56 godina) te 6 djece i mladih (5 ženskog spola ; 12-23 godine). O iskustvima 10 djece i mladih iz obitelji obuhvaćenih istraživanjem su iz različitih razloga izvještavali isključivo roditelji i partneri/ice (6 ženskog spola ; 11 mjeseci-18 godina). Rezultati pokazuju kako su gotovo svi roditelji neko vrijeme skrivali svoju seksualnu orijentaciju od djece. Od ukupno 16 djece, za njih 5 roditelji smatraju da još uvijek ne znaju za njihovu seksualnu orijentaciju. Kao glavne razloge skrivanja navode: nesigurnost u započinjanju i vođenju razgovora, osjećaj da dijete još nije spremno, strah od djetetovog neprihvaćanja i reakcija djetetove okoline te potrebu da zaštite djecu svojim skrivanjem. Iz izvještaja djece i mladih vidljivo je kako je veći dio njih i prije coming out-a roditelja sumnjao ili znao za roditeljevu seksualnu orijentaciju. Njihove reakcije su bile raznolike ; od plakanja, ljutnje, smijanja, zbunjenosti do davanja podrške i prihvaćanja seksualne orijentacije svojih roditelja. Djeca osnovnoškolske dobi nešto su zatvorenija i informaciju o roditeljevoj seksualnoj orijentaciji dijele samo s nekolicinom svojih najbližih prijatelja/ica. U srednjoj školi i kasnije postaju slobodnija, iako još uvijek vode računa s kim će podijeliti tu informaciju. Iz izvještaja roditelja i njihove djece može se zaključiti kako od 11 djece i mladih koji su upoznati sa seksualnom orijentacijom svojih roditelja, njih 6 pokazuje potpuno prihvaćanje. Naposljetku, pokazuje se jasna potreba za savjetima i stručnom pomoći pri coming out-u u svim segmentima: od procjene zrelosti djeteta, prilagodbe načina na koji je prikladno s obzirom na dob djece razotkriti vlastitu seksualnu orijentaciju do nošenja s reakcijama djece i njihove okoline.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.unizd.hr/Portals/29/2016/XX%20Dani%20psihologije%20u%20Zadru%20-%20Summaries-sazetci.pdf?ver=2016-05-30-061019-427
Upisao u CROSBI: Marina Štambuk (mstambuk@hrstud.hr), 9. Vel. 2017. u 15:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4