crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 860774

Zbornik radova

Autori: Milković, Marina; Štambuk, Marina; Maričić, Antonija
Naslov: Motivacija za roditeljstvo kod LGBTIQ osoba
( Motivation for parenthood among LGBTIQ individuals )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru / Penezić, Zvjezdan ; Sličković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru ; Odjel za psihologiju , 2016. 21-21 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19-21.05.2016.
Ključne riječi: motivacija za roditeljstvo, podrška, LGBTIQ osobe
( motivation for parenthood ; support ; LGBTIQ individuals )
Sažetak:
U ostvarivanju svoje roditeljske uloge LGBTIQ osobe se susreću sa specifičnim izazovima, obično onima koji nisu prisutni kod heteroseksualnih parova, zbog kojih često vjeruju da za njih niti ne postoji mogućnost da imaju djecu. Putevi do roditeljstva LGBTIQ osoba često uključuju procese razotkrivanja svoje seksualne orijentacije u široj zajednici, te suočavanje s različitim obiteljskim i društvenim očekivanjima, normama i zabranama koji mogu utjecati na njih, ali i na njihovu djecu. Ti izazovi uglavnom zahtijevaju više promišljanja o vlastitim motivima za roditeljstvo, razlozima za i protiv dobivanja djece te vlastitim materijalnim mogućnostima i društvenim okolnostima. Dosadašnja istraživanja pokazuju kako su najvažniji motivi želja za povezanošću i brigom za djecu, osjećajem sreće i trajnosti kroz djecu, kao i očekivanje da će im roditeljstvo donijeti ispunjenje i doživljaj obitelji koji djeca pomažu osigurati (Berkowitz, 2013 ; Bos, Van Balen i Van den Boom, 2005). Kao najmanje izražen motiv za roditeljstvom kod LGBTIQ parova je socijalna kontrola, odnosno implicitni ili eksplicitni pritisak okoline da se postane roditeljem zbog ispunjenja socijalnih normi i očekivanja. Navedeni razlog je rijetko prisutan i kod heteroseksualnih parova, a kod LGBTIQ osoba, uzimajući u obzir dominantno negativne društvene stavove o njihovoj roditeljskoj ulozi, očekivano nije prisutan. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati motivaciju za roditeljstvom kod LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, kao i razloge zbog kojih ne planiraju imati djecu. Istraživanje je provedeno putem on-line upitnika posredstvom organizacija koje se bave zagovaranjem ljudskih prava LGBT osoba. Upitnik je obuhvaćao mjere motivacije za roditeljstvom, kao i njezine korelate poput prisutnosti formalne i neformalne podrške, imanja partnera_ice, odnosa s partnerom_icom i financijske sigurnosti. Dobiveni rezultati prikazuju motivaciju za roditeljstvo ispitanih LGBTIQ osoba koju je važno uzeti u obzir pri razvoju budućih strategija zaštite dobrobiti i obiteljskog života LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, te u pružanju psihosocijalne podrške LGBTIQ osobama.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.unizd.hr/Portals/29/2016/XX%20Dani%20psihologije%20u%20Zadru%20-%20Summaries-sazetci.pdf?ver=2016-05-30-061019-427
Upisao u CROSBI: Marina Štambuk (mstambuk@hrstud.hr), 9. Vel. 2017. u 15:22 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4