crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 860777

Zbornik radova

Autori: Maričić, Antonija; Tadić Vujčić, Maja; Štambuk, Marina
Naslov: LGB roditelji: obiteljske zajednice i odnosi
( LGB parents: families and relationships )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru / Penezić, Zvjezdan ; Sličković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru ; Odjel za psihologiju , 2016. 22-22 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19-21.05.2016.
Ključne riječi: LGB roditelji, obiteljski odnosi, dobrobit djece i mladih
( LGB parents, family relationships, children and youth wellbeing )
Sažetak:
Roditeljska uloga LGBT osoba izaziva snažne reakcije unutar heteronormativnog društva. Iako podaci ukazuju na prisutnost istospolnih zajednica s djecom, budući da ih zakoni ne prepoznaju, stječe se dojam da LGBT obitelji ne postoje u Hrvatskoj. S obzirom na to da se dosada u Hrvatskoj nije istraživala roditeljska uloga LGBT osoba, cilj ovog istraživanja jeste dobiti uvid u karakteristike i oblike obitelji gdje je barem jedan od roditelja homo/biseksualne orijentacije, te opisati obiteljske odnose iz perspektive roditelja i djece. Provedeni su polustrukturirani dubinski intervjui s biološkim roditeljima, njihovim partnerima/icama i djecom. Unutar 13 obitelji intervjuirano je 19 odraslih osoba te 6 djece i mladih. O iskustvima 10 djece i mladih iz obitelji obuhvaćenih istraživanjem su iz različitih razloga izvještavali isključivo roditelji i partneri/ice. Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj postoje raznovrsne obitelji s LGB roditeljima, sa složenim skupom obiteljskih odnosa. Većina djece iz uzorka rođena je za vrijeme ranijih heteroseksualnih veza, najčešće brakova, dok je dvoje djece planirano i rođeno, a jedno je na putu unutar dugotrajnih i stabilnih LGB zajednica. Za razliku od djece iz heteroseksualnih veza koja su bila izložena stresu i prilagodbi zbog prekida zajednice roditelja, planirana djeca iz istospolnih zajednica nisu iskusila tu vrstu tranzicije. Majke lezbijke/biseksualke svoje odnose s mlađom djecom začetom u heteroseksualnim vezama uglavnom opisuju dobrim i prisnim, a kada se radi o adolescentima/cama češće se navode razmirice. Kod roditelja djece koja su začeta u istospolnim zajednicama iako se javlja pitanje ravnopravnosti roditeljskih uloga bioloških i ne-bioloških roditelja, roditelji su zadovoljni svojim odnosima s djecom. Većina djece i mladih smatra da ima tople i prisne odnose s majkom, te pokazuju da je moguće imati dobre odnose s oba roditelja, i nakon razvoda, i nakon otkrivanja homo/biseksualne orijentacije jednog od roditelja. Ipak, neka djeca i mladi doživljavaju određene poteškoće u obiteljskim odnosima, uslijed primjerice visoke razine konflikata roditelja, roditeljskog i/ili financijskog stresa i prilagodbe u odnosu s novim partnerima/cama roditelja. Naposljetku, čini se kako sudionici/e ovog istraživanja svjedoče da je optimalan razvoj djece i mladih pod daleko većim utjecajem kvalitete obiteljskih odnosa i procesa nego pod utjecajem samog oblika obitelji.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.unizd.hr/Portals/29/2016/XX%20Dani%20psihologije%20u%20Zadru%20-%20Summaries-sazetci.pdf?ver=2016-05-30-061019-427
Upisao u CROSBI: Marina Štambuk (mstambuk@hrstud.hr), 9. Vel. 2017. u 15:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4