crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 860783

Zbornik radova

Autori: Štambuk, Marina
Naslov: Simpozij: Obiteljski život LGBT osoba u Hrvatskoj.
( Symposium: Family life of LGBT individuals in Croatia )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru / Penezić, Zvjezdan ; Sličković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru ; Odjel za psihologiju , 2016. 17-17 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19-21.05.2016.
Ključne riječi: obitelj ; LGBT ; coming out ; motivacija za roditeljtvo
( family ; LGBT ; coming out ; motivation for parenthood )
Sažetak:
Položaj lezbijki, gejeva, biseksualnih i trans* (transpolnih, transrodnih i rodno varijantnih) osoba u Hrvatskoj nezavidan je s obzirom na razinu homofobije i iskustva diskriminacije, no primjetan je trend opadanja njihove marginaliziranosti u društvu. Povorke ponosa LGBT osoba održavaju se u sve većem broju hrvatskih gradova, unutar zakonskih okvira prava LGBT osoba sve se više prepoznaju i štite a u razne programe podrške, javno djelovanje i istraživački rad uključuje se sve više pojedinaca, ustanova i nevladinih udruga. Referendum o ustavnoj definiciji braka održan u prosincu 2013. godine i donošenje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u 2014. godini izazvali su velike kontroverze, ali su i otvorili pitanje ravnopravnosti LGBT osoba i zaštite njihovih prava, osobito kada je riječ o njihovom obiteljskom životu. Dosadašnja istraživanja u najvećoj mjeri se fokusiraju na predrasude o LGBT osobama i diskriminaciju usmjerenu prema njima, dok su njihov život i iskustva unutar obiteljskog konteksta uvelike zanemareni. U ovom simpoziju prikazana su recentna istraživanja provedena u Hrvatskoj, koja nude spoznaje o procesima važnim za obiteljski život LGBT osoba kao što su razotkrivanje i prihvaćanje seksualne orijentacije unutar obitelji te roditeljstvo LGBT osoba. Razotkrivanje seksualne orijentacije opisano je kroz prikaz rezultata istraživanja koja su se bavila prihvaćanjem osobe kao lezbijke ili geja unutar obitelji i šireg društva te razotkrivanjem seksualne orijentacije LGB roditelja svojoj djeci. Roditeljstvo LGBT osoba predstavljeno je putem prikaza radova koji su istraživali motivaciju za roditeljstvo LGBTIQ osoba, obiteljske odnose iz perspektive LGB roditelja i djece, te prikazom rada grupe za psihološku podršku LGBT osobama koji su roditelji ili koji to žele postati. Navedena istraživanja provedena su unutar populacije koja je malobrojna te ima svoje posebnosti s obzirom na društveni kontekst. U većem dijelu oslanjaju se na kvalitativnu metodologiju kako bi se ostvario dubok i cjelovit uvid u obiteljski život LGBT osoba.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.unizd.hr/Portals/29/2016/XX%20Dani%20psihologije%20u%20Zadru%20-%20Summaries-sazetci.pdf?ver=2016-05-30-061019-427
Upisao u CROSBI: Marina Štambuk (mstambuk@hrstud.hr), 9. Vel. 2017. u 15:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4