Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 861647

Zbornik radova

Autori: Smojver-Ažić, Sanja; Baljak, Zoran
Naslov: Iskustva u provedbi projekta Sveučilište za treću dob
Izvornik: 22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa Kako obrazovanju dodati boju / Pavlin-Bernardić, Nin ; Jokić, Boris ; Lopižić, Josip ; Putarek, Vanja ; Vlahović-Štetić, Vesna (ur.). - Zagreb : Htvarsko psihološko društvo , 2014. 281-281 (ISBN: 978-953-55079-4-9).
Skup: 22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa s međunarodnim sudjelovanjem: Kako obrazovanju dodati boju? - uloga i izazovi za psihologe
Mjesto i datum: Rovinj, Hrvatska, 5.-8.-11. 2014.
Ključne riječi: treća dob, edukacij, cjeloživotno učenje
Sažetak:
Produljenje životnog vijeka rezultiralo je spoznajama o ulozi održavanja intelektualne, tjelesne i socijalne aktivnosti u starijoj dobi kao preduvjetima uspješnog starenja. Uključivanjem osoba treće životne dobi u edukativne programe može se pozitivno odraziti na kvalitetu funkcioniranja u svim domenama. Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatijom 6 godina provodi projekt Sveučilište za treću dob. Osnova za pokretanje ovog programa je bilo ispitivanje interesa za daljnjim obrazovanjem i vrstama obrazovnih programa kod osoba od 50-75 godina. Osnovni ciljevi projekta su upoznati polaznike s najnovijim znanstvenim spoznajama, omogućiti povezivanje znanstvenih spoznaja i životnih iskustava, te promovirati cjeloživotno učenje i kulturu učenja. Dosad je realizirano 17 programa iz područja hortikulture, zdravlja, osobnih financija, povijesti grada Rijeke, psihologije, kiparstva, crtanja, religije, stvaralačkog pisanja, etike i bioetike, zdrave prehrane, kulturne baštine i neuroznanosti. U programu je sudjelovalo 513 polaznika starijih od 55 godina, dominantno više i visoke stručne spreme, njih četiri petine su žene. Predavači su sveučilišni nastavnici iz različitih znanstvenih područja. Predavanja se održavaju kroz dva ciklusa, proljetni i jesenji, te traju po 20 školskih sati. Između ovog perioda polaznicima se nudi i veći broj jednokratnih predavanja s različitim temama u trajanju od 2 školska sata. Dosadašnje iskustvo i zadovoljstvo polaznika i profesora koji su sudjelovali u različitim programima opravdava pokretanje ovog specifičnog modela edukacije starijih osoba.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Sanja Smojver-Ažić (smojver@ffri.hr), 15. Vel. 2017. u 09:53 sati