crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 862419

Časopis

Autori: Greblo Jurakić, Zrinka; Keresteš, Gordana
Naslov: Druga strana medalje : konstrukcija i metrijske karakteristike Upitnika negativnog ponašanja trenera (UNPT)
( The other side of the medal : Development and metric characteristics of Negative Coaching Behavior Questionnaire (NCBQ) )
Izvornik: Psihologijske teme (1332-0742) 26 (2017), 2; 377-396
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: stilovi rukovođenja, sport, trener, sportaši, psihometrijske karakteristike
( leadership style, sport, coach, athletes, psychometric properties )
Sažetak:
U sportu, pobjeda i poraz se obično smatraju najrelevantnijim kriterijem procjene kompetentnosti sportskih trenera. Posljedično, negativna ponašanja trenera se nerijetko ignoriraju, što naročito dolazi do izražaja u slučajevima kada su takvi oblici ponašanja povezani sa sportskim uspjehom. S obzirom da su postojeći mjerni instrumenti dominantno namijenjeni procjeni pozitivnih aspekata trenerovog stila rukovođenja, osnovni cilj istraživanja bio je konstruirati i validirati upitnik Negativnog ponašanja trenera (UNPT). Dodatni cilj bio je ispitati razlikuju li se sportaši timskih i individualnih sportova u percepciji trenerovog ponašanja. Upitnik NPT se sastoji od 13 čestica raspoređenih na tri podljestvice: Neosjetljivost za osobnu dobrobit sportaša, Negativna povratna informacija i Usmjerenost na rezultat. U istraživanju u kojem su utvrđene psihometrijske karakteristike upitnika (faktorska struktura, pouzdanost, osjetljivost, konvergentna i divergentna valjanost) sudjelovali su studenti i studentice Kineziološkog fakulteta (n = 181). Rezultati istraživanja pokazali su da je UNPT valjan i pouzdan mjerni instrument koji se može koristiti u različitim istraživanjima u području sporta. Sukladno očekivanjima, veća zastupljenost negativnih i manja zastupljenost pozitivnih ponašanja trenera utvrđena je kod sudionika timskih sportova. Rezultati upućuju na potrebu za daljnjim istraživanjem uzroka, korelata i posljedica različitih oblika ponašanja sportskih trenera.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 862419.Greblo_Jurakic_Z._i_Kerestes_G._2017._Konstrukcija_i_metrijske_karakteristike_UNPT.pdf (tekst priložen 13. Sij. 2018. u 18:31 sati)
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/184783
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=272444
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Druga strana medalje : konstrukcija i metrijske karakteristike Upitnika negativnog ponašanja trenera (UNPT)
Upisao u CROSBI: Zrinka Greblo Jurakić (zgreblo@hrstud.hr), 19. Vel. 2017. u 13:14 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4