crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 869643

Zbornik radova

Autori: Dujmović, Marin; Valerjev, Pavle
Naslov: Frekvencije i omjeri: Utjecaj konflikta na metakognitivne procese u modificiranom zadatku detekcije kovarijacije
( Frequencies and ratios: The conflict effect on metacognitive processes in modified covariation detection task )
Izvornik: Knjiga sažetaka - Book of Abstracts / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.). - Zagreb : Odsjek za psihologiju, Filozofski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu , 2017. 131-131.
ISSN: 1849-6946
Skup: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06-08.04.2017.
Ključne riječi: metakognicija, rasuđivanje, zadatak kovarijacije detekcije
( metacognition, reasoning, covariation detection task )
Sažetak:
Posljednjih nekoliko desetljeća raste utjecaj dvoprocesnih teorija mišljenja u kognitivnoj psihologiji. Tip 1 predstavlja intuitivno i nezahtjevno procesiranje temeljeno na heuristikama, dok se Tip 2 procesi smatraju analitičkim i kognitivno zahtjevnijima. Unutar dvoprocesnog pristupa raste interes za proučavanjem metakognicije tijekom mišljenja i rezoniranja. Razvijen je okvir metakognitivnih procesa među kojima je jedan od temeljnih i najvažnijih formiranje procjene sigurnosti u vlastitu izvedbu. Pri proučavanju navedenih procesa od posebnog su interesa zadaci kod kojih kognitivne pristranosti dovode do zaključaka temeljenih na Tip 1 procesiranju kada točno rješenje zahtijeva složenije Tip 2 procesiranje. U takvim slučajevima postojanje konflikta između intuitivnog i analitičkog odgovora produljuje vrijeme rješavanja te smanjuje procjene sigurnosti čak i kada ispitanici nisu svjesni konflikta. U ovom istraživanju koristimo modificiranu verziju zadatka detekcije kovarijacije. Ispitanicima je prikazana priča o uvođenju nekog novog proizvoda ili procesa, te informacije o uspješnosti uvedene novosti, nakon čega su trebali odlučiti je li uvedena novost bolja od dotadašnje prakse. Neposredno nakon donošenja odluke morali su procijeniti razinu sigurnosti u tu odluku na skali od 50% (pogađanje) do 100% (potpuna sigurnost). Primjerice, u liječenje neke bolesti je uvedena nova terapija, od 200 pacijenata na novoj terapiji ozdravilo je 150, dok je od 100 pacijenata na staroj terapiji ozdravilo 50. Eksperimentalna manipulacija sastojala se od konstrukcije primjera u kojima dolazi do konflikta između odgovora na koji navodi pristranost visokim frekvencijama te ispravnog odgovora temeljenog na omjerima. Predviđali smo sporije odluke i nižu razinu sigurnosti za konfliktne u odnosu na kongruentne zadatke. Rezultati pokazuju značajno usporenje i snižene razine sigurnosti ispitanika u konfliktnim u odnosu na kongruentne situacije neovisno o tome daju li odgovor temeljen na heuristici ili analitičkom mišljenju uz značajnije usporenje za odluke donesene na temelju matematičkih omjera. Nalazi su predstavljeni u okviru recentnih saznanja na području dvoprocesnog mišljenja i metakognicije.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: HRZZ-4139
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Pavle Valerjev (valerjev@unizd.hr), 9. Tra. 2017. u 15:08 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4