crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 869863

Zbornik radova

Autori: Nakić Radoš, Sandra; Jelić, Roberta; Jurjević, Đurđica; Roso Perić, Ines; Mužinić Bikić, Zrinka
Naslov: Dob javljanja menarhe, emocionalna reakcija na menarhu i stavovi prema menstruaciji kod postmenarhalnih djevojaka
( Age at menarche, emotional reaction to menarche, and attitudes towards menstruation among postmenarcheal girls )
Izvornik: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet ; Medicinska naklada , 2017. 174-174.
Skup: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06.-08.04.2017.
Ključne riječi: menarha, stavovi prema menstruaciji, emocije, pubertet
( menarche, attitudes towards menstruation, emotions, puberty )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati povezanost emocionalne reakcije na prvu menstruaciju (menarhu) i stavova prema menstruaciji te razlike u njihovoj izraženosti s obzirom na dob javljanja menarhe. U istraživanju je sudjelovalo 246 postmenarhalnih djevojaka iz osnovnih i srednjih škola, prosječne dobi 15.1 godina te prosječne dobi javljanja menarhe s 12 godina i 5 mjeseci. Sudionice su ispunile Upitnik očekivanih/doživljenih emocionalnih reakcija na menarhu (Emo-M ; Nakić Radoš, Mužinić Bikić i Roso Perić, u tisku) koji mjeri intenzitet ugodnih i neugodnih emocija koje se javljaju kao reakcija prilikom menarhe, Upitnik stavova prema menstruaciji za adolescentice (AMAQ ; Marván & Molina, 2002) koji mjeri pozitivne, negativne i tajnovite stavove prema menstruaciji te Skalu pubertalnog razvoja (PDS, Pedersen i sur., 1988). Sudionice su podijeljene u rano sazrele (menarha s 11 godina ili manje), prosječno sazrele (menarha s 12 godina) te kasno sazrele (menarha s 13 godina ili kasnije). U odnosu na rano i prosječno sazrele djevojke, kasno sazrele djevojke imaju značajno manje neugodnih emocija povezanih s menarhom (F(243, 2)=4.43, p<.05) te manje tajnovitih stavova prema menstruaciji (F(243, 2)=7.60, p<.001). Također, u odnosu na djevojke koje su menarhu dobile prije manje od 2 godine, one koje su menarhu dobile prije više od 2 godine imaju manje tajnovite stavove. Viša razina neugodnih emocija vezanih uz menarhu povezana je s manjom razinom pozitivnih stavova, a višom razinom negativnih i tajnovitih stavova, dok je viša razina ugodnih emocija povezana s višom razinom pozitivnih stavova prema menstruaciji. Zaključno, emocionalni doživljaj menarhe povezan je sa stavovima prema menstruaciji. Rano vrijeme sazrijevanja kod djevojaka je povezano s neugodnim emocijama na menarhu te tajnovitim stavovima prema menstruaciji. S obzirom da djevojke koje sazriju ranije od svojih vršnjakinja imaju manje vremena za pripremu za menstruaciju, potrebna im je posebna podrška.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Sandra Nakić Radoš (snrados@unicath.hr), 10. Tra. 2017. u 14:28 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4