crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 870953

Zbornik radova

Autori: Drača, Lucija; Profaca, Nina; Lazić, Nora; Klapan Ivandić, Sibila Anđa; Erceg, Inja
Naslov: Hrvatski srednjoškolci na društvenim mrežama: Tko, što i kako?
( Croatian high school students on social networks: Who, what and how? )
Izvornik: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.). - Zagreb : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvarsko psihološko društvo , 2017. 107-107.
ISSN: 1849-6946
Skup: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 6.4.-8.4.2017.
Ključne riječi: mediji, društvene mreže, adolescenti, razlozi korištenja društvenih mreža, spolne razlike, dobne razlike
( social media, social networks, adolescents, reasons for using social media, gender difference, age difference )
Sažetak:
Sudjelovanjem na društvenim mrežama djeca i mladi “izgrađuju” identitet i započinju socijalizaciju koja uključuje čitanje profila drugih članova zajednice i komuniciranje s njima. U ovom smo istraživanju ispitali koliko često i koje društvene mreže hrvatski srednjoškolci koriste, u kojim specifičnim situacijama, zašto i kojim uređajima im najčešće pristupaju. Provjerene su i pojedine razlike s obzirom na neke sociodemografske karakteristike učenika. U online istraživanju sudjelovalo je 1728 učenika (M = 16.42, SD = 1.04) srednjih škola iz Republike Hrvatske. Upitnikom korištenja društvenih mreža, konstruiranim za potrebe ovog istraživanja, ispitano je koje društvene mreže i koliko često učenici posjećuju, pristupaju li im s mobitela, računala ili drugih uređaja te u kojim situacijama. Također su nas zanimali i razlozi provjeravanja i pregledavanja društvenih mreža. Iako je utvrđeno kako djevojke općenito češće koriste društvene mreže od mladića, postoje spolne razlike u učestalosti korištenja pojedinih društvenih mreža pri čemu djevojke češće koriste Facebook, Instagram i Snapchat, a mladići Twitter. Rezultati također upućuju na to da mladići češće koriste društvene mreže radi razmjene informacija, a djevojke radi zabave. Mlađi srednjoškolci češće od starijih koriste društvene mreže, i to najčešće radi identifikacije s vršnjacima i traženja uzbuđenja. Ne postoji razlika u čestini pristupanja društvenim mrežama s obzirom na materijalni status učenika ili veličinu mjesta u kojem žive, no učenici prosječnog materijalnog statusa općenito češće koriste internet od onih čiji je materijalni status ispodprosječan. Djevojke češće od mladića pristupaju društvenim mrežama kod kuće, u školi te kada su same izvan kuće, dok spolne razlike u čestini pristupanja društvenim mrežama u društvu nisu pronađene. Također, nisu utvrđene dobne razlike u čestini pristupanja društvenim mrežama ni u jednoj od ispitanih situacija.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Inja Erceg Jugović (inerceg@ffzg.hr), 19. Tra. 2017. u 10:19 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4