crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 871456

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Erceg, Inja
Naslov: "Samo budi dobar i pokloni mi cvijet..." No, je li to dovoljno? Što nam evolucijska psihologija govori o izboru partnera
( "Just be good and give me a flower ..." But is that enough? What evolutionary psychology tells us about choosing a partner )
Knjiga: PsihoFESTOlogija 2: Psihologijska znanost na popularan način
Urednik/ci: Salkičević, Svjetlana ; Huić, Aleksandra ; Parmač Kovačić, Maja ; Rebernjak, Blaž
Izdavač: FFPress
Grad: Zagreb
Godina: 2017
Raspon stranica:: 37-41
Ukupni broj stranica u knjizi:: 5
ISBN: 978-953-175-627-3
Ključne riječi: evolucijska psihologija, izbor spolnog partnera, preferencije prema karakteristikama partnera, osobine ličnosti, ulaganje u potomstvo
( evolutionary psychology, sex partner choice, partner characteristics preferences, personality traits, investment in offspring )
Sažetak:
Spol koji više ulaže u potomstvo je u prosjeku uglavnom izbirljiviji u izboru potencijalnih partnera. Stoga su žene, češće od muškaraca, opreznije pri odabiru spolnog partnera. One se uglavnom češće odlučuju za fizički snažnije, atletski građene, krupnije, više te, neovisno o svojoj dobi, nešto starije muškarce za koje je vjerojatnije da posjeduju određene materijalne resurse koje mogu kontinuirano ulagati u zajedničko potomstvo. S druge strane, muškarci, što su stariji, u prosjeku preferiraju sve mlađe žene. Unatoč određenim spolnim razlikama u preferencijama pri izboru spolnog partnera potvrđivanima i u međukulturalnim istraživanjima, postoje značajna preklapanja. Naime, neke karakteristike kod potencijalnog partnera za dugotrajnu vezu u koju oba spola ulažu mnogo, i žene i muškarci smatraju visoko poželjnima pa tako pretežno izražavaju preferencije prema ljubaznosti, ugodnosti, iskrenosti, razumijevanju, inteligenciji i zdravlju (primjerice simetričnosti lica i tijela), kao i međusobnoj sličnosti i kompatibilnosti. Međutim, važno je imati na umu kako je u opisanim spolnim razlikama samo riječ o razlikama u prosjecima većih skupina ljudi te kako opisane preferencije ne možemo generalizirati na sve osobe muškog i ženskog spola.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/8475/
Upisao u CROSBI: Inja Erceg Jugović (inerceg@ffzg.hr), 21. Tra. 2017. u 10:26 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4