crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 871843

Zbornik radova

Autori: Anđelinović, Maja
Naslov: Kvaliteta života osoba oboljelih od psorijaze
( Quality of life in psoriasis patients )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru, Sažetci priopćenja / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2016. 51-51 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19.-21.05.2016.
Ključne riječi: psorijaza, kvaliteta života
( psoriasis, quality of life )
Sažetak:
Psorijaza je upalna bolest kože koja može zahvatiti i zglobove te druge organske sustave. Trenutno je neizlječiva bolest koja zahvaća 2-3 % svjetske populacije, a u Hrvatskoj boluje 1, 6 % stanovništva što čini ovu bolest najčešćom kroničnom kožnom bolesti kod nas i u svijetu, a ujedno i važnim zdravstvenim problemom. Iako je psorijaza kronična bolest, ona nije životno ugrožavajuća pa se zbog toga podcjenjuju njeni psihički i socijalni utjecaji na oboljelu osobu. Oboljeli od psorijaze češće pate od anksioznosti i depresivnosti. S obzirom da psorijaza narušava tjelesni izgled, a uz to su prisutne i brojne predrasude vezane uz bolest zbog čega su često izloženi socijalnom odbijanju, osjećaju se stigmatizirano te izbjegavaju socijalne kontakte. Istraživanja pokazuju da osobe oboljele od psorijaze imaju značajno narušenu kvaliteta života te psihičko, fizičko i socijalno funkcioniranje, a kvaliteta života im je jednako snižena kao i oboljelima od raka, srčanog udara ili pulmoloških bolesti. Cilj ovog istraživanja je ispitati kvalitetu života kod oboljelih od psorijaze, utvrditi postoji li statistički značajna razlika kod oboljelih od blagog i jakog oblika psorijaze te razlika između oboljelih od psorijaze i kontrolne skupine u kvaliteti života. Istraživanje je provedeno u Kliničkom bolničkom centru Split na Odjelu za dermatologiju u razdoblju od siječnja 2014. do studenog 2015. Sudjelovale su 144 osobe, od kojih su 82 oboljele od psorijaze, a 62 su zdrave. Sudionici su ispunjavali upitnik sociodemografskih podataka u kojem su ispunili podatke za dob, spol, bračni status, stručnu spremu i komorbidne bolesti te upitnik kvalitete života Svjetske zdravstvene organizacije (WHOQOL-BREEF). Liječnik specijalist je za svakog pacijenta procijenio težinu i rasprostranjenost bolesti koristeći PASI instrument (engl. Psoriasis Area and Severity Index). U analizi podataka korišten je t-test za nezavisne uzorke. Rezultati pokazuju da postoji značajna razlika između oboljelih od blage i jake psorijaze u zadovoljstvu cjelokupnim zdravljem i psihičkom zdravlju, na način da oboljeli od jake psorijaze postižu niže rezultate. Oboljeli od psorijaze imaju značajno sniženo zadovoljstvo životom i zdravljem, fizičko i psihičko zdravlje te zadovoljstvo okolinom u odnosu na kontrolnu skupinu. Može se zaključiti da psorijaza smanjuje kvalitetu života zbog čega je potrebno oboljelima pružiti psihološku pomoć, a ne samo liječiti simptome bolesti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Maja Anđelinović (maja.andelinovic@unicath.hr), 24. Tra. 2017. u 11:11 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4