crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 871900

Zbornik radova

Autori: Anđelinović, Maja; Merkaš, Marina; Brdovčak, Barbara; Matijaš, Marijana
Naslov: Povezanost ekonomske prilagodbe obitelji i zadovoljstva životom kod djece: uloga depresivnosti roditelja i roditeljske samoefikasnosti
( The relationship between family economic adjustment and children life satisfaction: The role of parental depression and self-efficacy )
Izvornik: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Knjiga sažetaka / Arambašić, Lidija ; Erceg, Inja ; Kamenov, Željka (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet ; Medicinska Naklada , 2017. 216-216.
Skup: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06.-08.04.2017.
Ključne riječi: Zadovoljstvo životom, depresivnost, ekonomske prilagodba obitelji, roditeljska kompetentnost
( Life satisfaction, depression, family economic adjustment, parental competence )
Sažetak:
Cilj rada bio je ispitati na koji način ekonomska prilagodba obitelji izravno i neizravno, putem depresivnosti roditelja i osjećaja roditeljske kompetentnosti, djeluje na dječje zadovoljstvo životom. Rad se temelji na podacima prikupljenim u okviru projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“. U radu su korišteni podaci prikupljeni od 345 djece (216 djevojčica) prosječne dobi 15 godina iz sedam osnovnih i četiri srednje škole s područja Grada Zagreba i okolice, kao i podaci prikupljeni od oba njihova roditelja. Zadovoljstvo životom u djece mjereno je Kratkom multidimenzionalnom skalom zadovoljstva životom za djecu (Selingson, Huebner i Valois, 2003), dok je depresivnost u roditelja Skalom depresivnosti, anksioznosti i stresa (Lovibond i Lovibond, 1995), a roditeljska samoefikasnost Skalom roditeljske kompetentnosti (Keresteš, Butković i Kuterovac Jagodić, 2011). Uz to, od roditelja su prikupljeni i podaci o ekonomskoj prilagodbi obitelji primjenom mjera ekonomske prilagode obitelji autora Eldera i suradnika (1992). Rezultati serijalnih medijacijskih analiza pokazali su kako ekonomska prilagodba obitelji ima značajan izravni učinak na zadovoljstvo životom djece, na način da izraženija ekonomska prilagodba obitelji izravno predviđa niže zadovoljstvo životom kod djece, a osim toga ima i značajan neizravni učinak. Neizravni serijalni učinak ekonomske prilagode obitelji na dječje zadovoljstvo životom, putem djelovanja na depresivnost roditelja i roditeljsku samoefikasnost, pokazao se značajan samo u modelu s majčinim, ali ne i očevima, procjenama ekonomske prilagodbe, depresivnosti i roditeljske samoefikasnosti. Pokazalo se kako je izraženiji gubitak financijske neovisnosti i dosadašnjeg načina života povezan s povišenom razinom depresivnosti i nižim osjećajem roditeljske samoefikasnosti u majki, a što je povezano s nižim zadovoljstvom životom kod djece. Rezultati rada ukazuju na to da je gubitak financijske neovisnosti i dosadašnjeg načina života obitelji, odnosno izraženija ekonomska prilagodba obitelji uslijed ekonomskih teškoća obitelji povezana s nižim zadovoljstvom životom u djece, kao i da doživljavanje i ponašanje majke može posredovati učinak ekonomske prilagodbe obitelji na dobrobit djece.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Maja Anđelinović (maja.andelinovic@unicath.hr), 24. Tra. 2017. u 12:48 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4